Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Palócleves, csempésszük be édesanyánk főztjének ízét a karanténba

 

Páran mondták nekem, hogy a karantén harmadik hete lesz nehéz, el sem tudtam képzelni, hogy mire gondolnak, hisz annyi mindent lehet csinálni otthon. Aztán furcsa módon azt vettem észre, hogy éjjel egyre később kerülök ágyba, így reggel a teendőket is később kezdem el, ami zavar. Többet lettem online az internetes oldalakon, aztán egyre több hírt olvastam és elkezdtem híradót nézni. Az aggódás észrevétlenül még jobban beférkőzött az agyamba. Egy-két nap után, azt vettem észre, hogy az itthon főzött ételeket lefotózom, de már nincs kedvem írni róla vagy bárhol is közzé tenni. Ez volt az a pont, ahol megálltam és aznap este időben feküdtem le. Másnap elkezdtem főzős filmeket nézni és megengedni magamnak, hogy jól érezzem magam. Tudatosan kevesebb hírt néztem és reggelente értékeltem a reggelit és, hogy most végre van idő könyveket olvasni. Szép lassan kinyílt újra a világ és jobb lett az íze még az ételnek is. Kitaláltam, hogy mivel a szüleim több mint 100 kilóméterre élnek és nagyon hiányoznak, hogy megfőzöm azt a levest, amivel anyukám oly sokszor vár, ha hazamegyek.  Természetesen kértem tőle segítséget, így bár hacsak fejben is, de együtt főzőcskéztünk. Palócleves készült, amiről nem hittem el, hogy lehet olyan jó, mint az övé, hiszen anya csak egy van.  Ám nagyon meglepődtem, amikor kész lett, mivel  majdnem olyan lett az íze,  csak egy lehelletnyi különbséget véltem felfedezni. A levest kanalazva kedves emlékek jutottak az eszembe és mosolyogva hívtam fel, hogy ez bizony isteni lett! Karantén ide vagy oda, akkor is lehet az otthon íze az igazi!

A saját verziómban sertéscomb helyett csirkemell lett, habarás helyett 250 ml 20 % tejszínt használtam és nem volt friss kapor sem így  szárított ment bele helyette. Ilyen kis akadályok szerencsére nem vették el a kedvem, annyira vágytam egy kis hazaira.

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1/2 kg csirkemell
1/2 kg zöldbab
250 ml 20 % tejszín
szárított kapor ízlés szerint
2 cikk fokhagyma
1 tk. pirospaprika
2 nagyobb burgonya
só, bors
babérlevél
olaj

Elkészítés:
Először a csirkemellet alaposan megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és megszórjuk a pirospaprikával. Rátesszük a kockára vágott húst, sózzuk és borsozzuk, majd fedő alatt félig puhára pároljuk. Időként adunk hozzá egy nagyon pici vizet. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott burgonyát, a zöldbabot és egy-két babérlevelet valamint vízzel engedjük fel. Ízlés szerint száírott kaporral ízesítjük és lassú tűzön készre főzzük. Végül a  tejszínt a forrásban lévő leveshez adjuk és újra felforraljuk.

Melegen tálaljuk!

Jó étvágyat!

 

 

Spenótos tojásrántotta palacsinta, rendel a karanténkonyha

A karantén első pár napjában folyamatosan azon járt az eszem, hogy mit főzzek, mi legyen az ebéd, a vacsora. Közben elkezdtem nassolni a home office-ban, aztán rájöttem, hogy az evés kezd pótcselekvés lenni. Az jutott az  eszembe, hogy te jó ég mire túljutunk ezen az egész járványon vissza fogom hízni  azt a tizenöt kilót, amit lefogytam. Egy hét után azonban váratlan fordulat következett be, előfordult, hogy  a lakás reggelizni is elfelejtettem, majd nem esett már olyan jól az étel. A következő fázisban úgy éreztem, hogy a főzés nyűg a számomra. Pont az nincs itthon amire vágynék, de most már nincs az, hogy gyorsan leugrok a boltba vagy kimegyek a piacra. Maradj otthon van, nem szaladgálunk, olyan étel kerül az asztalra, amilyen alapnyagból kicsit több időre betartalékoltunk. Ez elvette a kedvemet, aztán kezdtem átformálni a gondolkodásmódomat. Lehet  úgyis nézni erre a helyzetre, hogy egy lehetőség arra, hogy  a kreativitásomat tovább fejlesszem.  Mivel a színes hozzávalók  jobb kedvre derítenek, így spontán készült a vidám színű spentótos reggeli.

Hozzávalók:
3 tojás
1 marék spenót
3 dkg edami sajt
1 tk. kókuszolaj

Elkészítés:
A tojásokat felütüm egy mélytányérba, majd villa segítségével  felverem. A tefal serpenyőben kókuszolajat melegítek, majd a felvert tojást beleöntöm. Sóval ízesítem, aztán  beleszórom a megmosott spenót leveleket, végül  ízlés szerint sajtot reszelek rá. Először fedő nélkül  öt percig majd fedővel lefedve szintén öt percig sütöm.

          Tálalhatjuk palacsintának feltekerve vagy felvághatjuk, mintha pizza lenne.

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása