Egészben sült kacsa, ami után mind a tíz ujjad megnyalod
Sütöttél már kacsát? Nem? Nos, eddig én sem. Az igazság az, hogy ezaz édesanyám reszortja szokott lenni, az egyik ünnepi menü kacsacomb párolt lilakáposztával. Most azonban rászántam magam, hogy a kacsát én készítsem el. A Julie&Julia azaz a Két nő egy recept című film jutott az eszembe, amikor Julie Powel viaskodik egy kacsával. Teljesen azonosulni tudtam a hősnő idegenkedésével, amikor haza vittem magammal a boltból a konyhakész kacsát és kibontottam a konyhapulton. Néztük egymást, én a kacsát és állítom, hogy a fej nélküli kacsa nézett engem. Azaz opció nem jöhetett szóba, hogy Julia Child főzős videója alapján készítem el, maradt a telefonos segítség. Anyu a telefonban persze jót nevetett, szerinte a világ legkönnyebb dolga a kacsa sütés. Bevallom, hogy igaza lett! Következzen hát a recept, amely a misztikusnak tűnő kacsa sütésről lerántotta a leplet, így ilyen kacsát bátran te is süthetsz!
Hozzávalók:
1 konyhakész kacsa
1 alma
étolaj
só
Elkészítés:
A kacsát kívül belül folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd szintén kívül belül alaposan megsózzuk. Egy almát elfelezünk, kivesszük a magházát és beletesszük a kacsa belsejébe, ettől zamatosabb az íze. Olajjal kikent tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben alufóliával lefedve egy órán keresztül 180-200 fokon sütjük. Végül levesszük a fóliát, villával ellenőrizzük, hogy puha-e, majd 15 percig pirítjuk.
Tálalhatjuk burgonyapürével, rizzsel vagy párolt lilakáposztával.
Jó étvágyat!