Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Almás-fahéjas muffin, a szürke hétköznapok ellenszere

img_7855.jpg
Beköszöntött az igazi  hideg ősz, ködös olykor esős reggelekkel, amelyeken már hőmérő igencsak a nulla felé közelít. Ez az bekuckózós időszak, amikor legszívesebben fel sem kelnénk az ágyból. Az óraátállítás sem segített ezen, az hogy most kinek van igaza az állítás létjogosultságával kapcsolatban arra  nem térnék ki. Mindenestere délután is egyre kevesebb napsütésben van részünk, részemről örülök, ha nem fúj a szél, amikor sétálok hazafelé. Mivel is dobhatnánk  fel az álmos és szürke hétköznapokat? Egy kis édesség mindenkit felvidít, nincs is  annál jobb mikor sült alma és fahéj illat lengi be a lakást. A szánk rögtön mosolyra húzódik és jobb színben látjuk a világot. Nem kell hozzá más, csak kövesd és készítsd el a receptet! Próbáld ki és derítsd jobb kedvre vele a környezeted!

Hozzàvalòk:
3 dl liszt  sima/ vagy bármilyen szupermarket saját márkás gluténmentes lisztje jó
1,5 dl kristálycukor
0,75 dl olaj
2 dl tej
2 db tojás
½ csomag sütőpor 
1/4 tábla étcsokoládé
1  kávéskanálnyi őrölt fahéj
2 db nagyobb alma

A muffin sütéshez szilikon formákat használok, amiket már szinte bármelyik kínai boltban is meg lehet vásárolni olcsón. Azért ajánlom a használatát, mert könnyű tisztán tartani és a megsült muffint könnyen ki lehet venni belőle.
Bátran próbáld ki! 

Elkészítés:

Egy tálba beleöntjük a mérő edénnyel kimért száraz alapanyagokat és összekeverjük. Majd beletesszük a tojásokat és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, és az olajat. A tésztát csomómentesre keverjük és hozzáadjuk az apróra vágott csoki és alma darabokat. Az elkevert kész masszát evőkanállal egységesen elosztva a muffin formákba töltjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük. Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a muffin megsült? Egy fogpiszkálót az egyik közepébe szúrunk és hogyha már nem marad tészta rajta, amikor kivesszük belőle, akkor kész is a finom kis édes sütemény.

img_7857.jpg

Vigyázat gyorsan fogy! :)

 

 

Extra kávés tiramisu, amiből sohasem elég

375026081_902331934853612_4367162028794484802_n.jpg

Mindig is nagyon szerettem a tiramisut, nemcsak azért, mert az elkészítése pofonegyszerű, hiszen még sütni sem kell tudni hozzá, hanem az íze volt az, ami rabul ejtett. A kávé és az édes mascarpone krémesen lágy harmóniája az, ami oly kellemes érzéssel töltött el kanalazás közben, hogy felmerült bennem, hogy ebből a finomságból bármennyit meg tudnék enni. Illetve tudtam gyerekként, ma már lisztérzékenyen ritkán kapok a boltban gluténmentes babapiskótát. Pedig a babapiskóta az alap. Létezik olyan  ember, akinek nem a gyerekkorát idézi  fel a maga egyszerű örömével?  Hát igen, így  felmerül a kérdés, hogy is van ez? Akkor,  aki lisztérzékeny kimarad szinte minden finom édességből? Természetesen nem így van, ritkán azért én is eszem, lehet az enyém egy kicsit más ízű, mint a hagyományos tiramisu, de szeretem. Nem kell lemondani semmiről, ám a gluténmentes tiramisu elkészítésére később fogok rátérni. Rájöttem, sokszor az édesség iránti sóvárgásomat, nem az csökkenti, hogy behabzsolom a hőn áhított édességet, hanem ha másnak mindenfajta mentesség nélkül elkészítem. Nincs is jobb, mint az örömfőzés vagy sütés, illetve itt még sütni se kellett hozzá tudni. Következzen hát a recept, nem kell semmi mást tenned, csak ez alapján elkészítened! Szerezz örömöt másoknak, ilyen egyszerű édeséggel! 

Hozzávalók:
6 tojás
500 g mascarpone
2 csomag vaniliás cukor
4 dl kávé (kotyogós kávéfőzőn lefőzve)
400 g babapiskóta
2 csapott evőkanál porcukor
2 ek. rumaroma

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk tojássárgájára és fehérjére. A tojássárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral, a rumaromával, a csapott evőkanál porcukorral és a mascarponéval. Addig kell kevergetni, amíg a cukor el nem olvad. A tojásfehérjét felverjük habbá. A habot óvatosan belekeverjük a masszába. A baba piskótákat egyesével kávéba mártjuk és kibéleljük vele az üvegtálat. Egy sor kávés piskóta, egy sor mascarpone massza. A tetejét keserű kakaóval vastagon meghintjük. Egy órácskára betesszük a hűtőbe, aztán hidegen fogyasztható.

img_0041.jpg

A nagy adag tiramisut a páromnak készítettem el, aki imádja a kotyogós kávé ízét, ezért került bele extra mennyiség. Nem készült róla dizájnos ételfotó, mert esténként filmnézés közben olyan nagy adagot  tűntetett el egyszerű mélytányérban, hogy öröm volt nézni. Ez többet ért, minden szónál! Szóval vigyázat gyorsan fogy!

süti beállítások módosítása