Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Világ életemben érzelmi evő voltam, egy évtizeddel ezelőtt az egyik multinacionális cég telefonos ügyfélszolgálatán tartottam a frontot, ahol stressz evő lettem, aztán később jött a jutalmazó korszak, az "én megérdemlem" alapon lévő nassolás majd a cukorfüggőség.  Odáig jutottam, hogy észrevétlenül a felkúsztak rám a kilók és nem egy vagy két plussz kiló, hanem úgy huszonöt. Aztán mintha másfél évvel ezelőtt mély álomból ébredtem volna fel, amikor az orvos magas vérnyomásra pirulát akart megmakacsoltam magam.  Eldöntöttem, hogy lefogyok és én voltam a legjobban meglepve, hogy sikerült személyi edzővel és kitartó diátával tizenöt kilót leadnom.  Aztán persze jött a stagnálás, a rendszeres sportolásba beleszerettem, ám a diéta a betartásában már voltak kihágások. Éppen akkor állt volna vissza minden a régi kerékvágásba, amikor jött a kialakult helyzet miatti karantén.

 

Sajtos házi pogácsa, ahogy a Nagyi készíti

Manapság sokszor rohanunk, a munka, a bevásárlás, a takarítás, lebetegedett a gyerek, aztán lebetegedtünk mi is.  Hányszor mondjuk ugye, hogy azt sem tudom hol áll a fejem? Valóban, mert mindig van valami, ami éppen  elől áll divatos a szóval élve a to do listán. Nem kell hozzá Valentin nap, hogy észrevegyük a körülöttünk lévő embereket vagy, hogy  kimutassuk a szeretetünket. Elég néha egy finom étellel kedveskedni,  elővenni egy régi receptet és csak úgy neki állni, akár pogácsát sütni. Nem kell mindenhez különleges alkalom, csak egy jó ötlet, amit megvalósítunk. Következzen  a nagyi sajtos pogácsája, amit számtalanszor készítettem vele. Kislányként álltam a konyhában köténnyel a derekamon és követtem az utasításokat, majd büszkén tettem a kisült pogácsákat egy nagy tálba, miközben a sült sajt illat szállt a levegőben. A recept nem gluténmentes, egyszerűen a nagyié, amit még most közel a nyolcvanhoz is elszokott készíteni. Pár éve már nem ehetek belőle, de ez engem egy csöppet sem zavar, mivek 

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
25 dkg ráma
1 ek. zsír
2 tojás sárgája
2, 5 kg élesztő
1/2 dl tej
1 tk. cukor
2 dl tejföl

 

 

Hét érv, hogy miért főzzünk hagyományos magyar ételeket

Gyakran mondják, hogy nincs új a nap alatt ebben lehet valami, mégis sokan fordulni a nemzetközi konyha felé, pedig a hagyományos magyar ételnek nincs párja. Mire is gondolok? Egy jó kis harcsapaprikásra túrós csúszával, egy jó kis bab gulyásra vagy palóclevesre. Ettél már igazi házi füstölt hússal megfőzött töltött káposztát?
Az új generáció már Gordon  Ramsay-n,  Jamei Oliveren, Nigella Lawsonon nő fel vagy konyhát csak az Ikeában lát, azt is csak látványt.

Miért lehetnek vonzóak a tradicionális magyar konyha ételei?

  1. Szedjük elő nagyi megsárgult receptjeit és készítsünk hagyományos süteményeket a családnak, barátoknak vagy a kollégáinknak. Egy omlós almás pitével, sajtos pogácsával vagy egy zserbóval hozzunk vissza egy kis békebeli hangulatot.
  2. Főzzünk többet a hétköznapokban,  hiszen egyrészt pontosan tudjuk, hogy milyen összetevőkből készült másrészt lassan a tél beköszöntével meleg vacsora mindenkinek jól esik.
  3. A hagyományos tradicionális konyha ételei hozzávalói lehetnek egyszerűbb hozzávalók gondoljuk egy jó kis rakott krumolir

10 tipp, hogy hogyan legyünk sikeresek a konyhában

Mitől lesz valaki igazán sikeres a konyhában? Hogy lehet egyeseknek minden főztje után a gyerekek,  a barátok , a kollégák sőt még az anyósa is megnyalja mind a tíz újját? Pedig te is lelkesen állsz neki sütögetni a konyhában mégis  a végeredmény mégsem ugyanaz, mintha Marta Stewart tenné le eléd az asztalra. Mi lehet a titok nyitja?

  1. Ha újoncok vagyunk a konyhában akkor kezdjünk az alapoknál, ne akarjunk rögtön francia krémest sütni, hanem készítsünk először valami egyszerűbbet. Mondjuk akár  főzzünk pudingot, hogy túl egyszerűnek hangzik? Lehet, hogy az, azonban, ha nem figyelünk pillanatok alatt odakap a lábas aljában.
  2. Fontos a jó recept választás, válasszunk könnyen elkészíthetőt és olyat, amiben szezonális alapanyagok szerepelnek.
  3. Az összes alapanyagot  jó minőségben szerezzük be és készítsük elő a főzés előtt.
  4. A receptet többször olvassuk át, értelmezzük a teendőket és a leírt sorrendet tartsuk be.
  5. Ha nincs meg otthon minden hozzávaló, akkor önkényesen ne kratívoskodjunk. Például egy tésztába nem mindegy, hogy margarint vagy vajat teszünk, mert más lesz az állaga vagy nem  kel meg a tészta.
  6. A főzés vagy sütés alatt, ne menjen TV  a konyhában, két kavarás között ne hívjuk fel a legjobb barátnőnket, hanem teljesen figyeljünk a főzésre és az étel ízére.
  7. Folyamatosan kóstoljuk meg a készülő ételt, a fűszerekkel óvatosan bánjunk. Inkább többször fűszerezzük az ételt, minthogy rögtön túl sok boruljon bele.

Currys-virslis tészta: 20 perc alatt

20160114_150742

Légy te Jamie Oliver a konyhában ezzel a gyors recepttel, ami igazán aktuális  a rohanó hétköznapokban.

 

Hozzávalók:
3 pár virsli
1 marék mirelit borsó
200 ml 10%-os tejszín
1 csomag tészta
/aki érzékeny annak gluténmentes/
só, bors, curry
15 dkg sajt

20160114_150603

Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben kis olajon a virsli és a borsót megpirítjuk, majd egy kis vizet adunk hozzá és a fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük. Végül hozzáadjuk a főzőtejszínt és hagyjuk, hogy a szószunk egyszer felforrjon.  A tésztát al dentére főzzük és a szósszal melegen tálaljuk. A tetejére reszelt sajtot szórunk.

20160114_150742

 

Fakanál dekoráció, lehetünk kreatívak a konyhában?

" A kreativitás azt jelenti, hogy szabad hibáznunk. 
A művészet azt jelenti, hogy tudjuk, melyik hibát kövessük el újra."
/Scott Adams/
 
 
 
Néha ti is érzitek, hogy olyan jó lenne valamilyen szépet alkotni? Igen? Mert én is érzem, az jutott az eszembe miért is ne dobhatnám fel a fakanál gyűjteményemet? Sokkal jobban mutatna színesben a fakanál garnitúra.  Egy kis kreativitás, sohasem árt és mosolygósak leszünk tőle, arcunk kisimul és végén elégedetten hátra dőlve mustrálhatjuk a végeredményt.
 
Hozzávalók:
tetszés szerinti fakanalak
színes akril festék
2 db ecset
egy szabad 1/2 óra
korlátlan fantázia
Tipp: Még jobb, ha bevonunk valakit magunk mellé a festegetésbe például a gyereket, barátnőt, sőt akár a pasikat is, mert remek ötleteik lehetnek / Mercedes jeles, fradis fakanál és  a többit bízzuk a fantáziájukra/.
süti beállítások módosítása