Pántlika-Pödör est, azaz a borok és az olajok ízkavalkádja
Forró nyári szerda estén mi más lehetne a legjobb időtöltés, mint egy borkóstolóval egybekötött prémium minőségű olajkóstoló?
Semmi más, ezt a barátaim is így gondolták, ennek a jegyében hívtak el a Pántlinka-Pödör estre, amit meglepetésnek szántak. Belvárosi borszaküzleten már messziről látszik a cégérme, amely hirdeti a Pántlika Pincészetet.
Az üzletben hangulatos környezet fogad, letisztult és természetes színek, a polcokon jobbnál jobb borok sorakoznak, mécsesekben gyertya világít, hangulatos sarok fahordóval, fehér abroszos asztalok borospoharakkal.
A Pántlika Pincészet birtokigazgatója Mucsi Zalán mosolyogva fogadott. A bemutatkozás után egy pohár habzó borral, ami alacsony alkohol tartalma és könnyed finom íze miatt a nyár slágere az est kezdete előtt a borászatról beszélgetünk.
Kiderül, hogy második generációs borász, ha lehet ezt mondani a vérében van. Tradicionális bor készítésére törekszenek a 41 hektáron, amelyből 20-at már organikus módon művelnek, hiszen így még jobb a bor zamata. A Balaton-felvidéki borászat Dörgicsén található. A részleteket természetesen már nemcsak velem osztotta meg, hanem borkóstolás közben a többi résztvevővel is. Mesélt a borospincéről, majd a hitvallásukról, valamint a jelenről és a jövőről is.
Újdonság volt a számomra, hogy a dűlők jól összegyűjtik a napfényt, ezért a hő visszaverődik. Így előfordulhat, hogy nemcsak nappal, hanem éjszaka is érhet a szőlő. Egész fürtöket préselnek ki, így korán kelnek szüretkor, hiszen nem lehet meleg szőlőt préselni. Jót derültünk a családi anekdotán, hogy amikor 12 éves volt, mint minden gyereket, őt is érdekelték a számítógépes játékok; de az édesapja, azt mondta ne a számítógéppel foglalkozzon, hanem a préseléssel.
Zalánon azt láttam, hogy a munkája a hobbija és ha sose ér a végére, akkor se fárad el soha, azaz ízig vérig borász. Felmerült a kérdés: vajon lesz-e , aki a borkészítés szeretetét tovább viszi a családban? Kiderült, hogy az utánpótlás szerencsére már megvan; mert van egy kisfia, aki ugyan még csak 5 éves, de alig akar kiszállni a traktorból.
A kóstoló tematikájára ki kell térnem: egy bor kóstolását egy étel követte, amelyekben Pödör prémium olajjal vagy ecettel ízesítettek. Elsőként epret kaptunk Alma Balsamico Cremával, amelyhez remekül illett a Pántlika Bubi Rose.
Majd ezt követték a dűlő szelektált borok és bagettek, amelyek túróvajjal vontak megkenve.
Pödör háziasszonya Pödör Krisztina az isteni túrós vakrém receptjét is megosztotta velünk. Íme az összetevők: túróvaj, só, bors, petrezselyem vagy újhagyma és lenmagolaj vagy camelina. A camelina olaj rögtön felkeltette az érdeklődésem és megtudtam, hogy prémium minőségű repce olaj egyik fatája, amelynek íze remekül passzol zöldségekhez, salátákhoz és levesekhez is.
Aztán következett maga az olajkóstóló: a svédasztalról, salátát, sajtot és sonkát válogattunk össze és ízesítettük különböző olajokkal. Megkóstoltam, a lenmagolajat, sárgabarackmag-olajat, makadámia dió olajat, a gyümölcs ecetek közül az alma-, a málna-, feketeribizli ecetet.
A hab a tortán a híres piemonti mogyoróból hidegen sajtolt mogyoró olaj volt. Krisztina mesélt a családi vállalkozásról, hogy 100% -ig természetes, alaposan válogatott és tisztított alapanyagokat használnak és tapasztalt présmesterekkel dolgoznak. A prémium minőségű olajaik nem tartalmaznak tartósítószert.
Az olajok ízkavalkádja közepette rátérünk arra is, hogy nemcsak immunerősítő hatásúak, a hanem betegségek megelőzésében is hatásosak.
A meggyes-mákos sütemény tejszínes krémmel, mind a tésztában és a feketeribizlis krémben mákolaj ízét fedezhettük fel, méltó megkoronázása lett az estének.
Elnyerte a vidám és gasztronómiai élvezetekben gazdag Pántlika-Pödör est a tetszésem. Ajánlom a minőségi időtöltés híveinek, hogy vegyenek részt egy Pödör esten; ha pedig Dörgicse felé járnak térjenek be a Pántlika borászatba, mert érdemes egy-két üveg jó bort beszerezni tőlük.