Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Citromos rizskoch nyakon öntve házi körtelekvárral


Egy könnyed rizskoch jól jön egy tartalmas leves mellé vagy desszertnek is tökéletes. A tetejéről a porcukrot mindig elhagyom, sőt mostanában a cukor helyett folyékony édesítőt teszek. Édes bűnbeesés érzetét így már csak a házi körtelekvár édessége adja és az, hogy nem utolsósorban finom.

Hozzávalók:
25 dkg rizs
1 liter tej
1 dl víz
1 ek. cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5 db tojás
bármilyen ízű lekvár

Cukor helyett lehet használni folyékony édesítőt, a vaníliás cukor helyett pedig vaníliarudat.

Elkészítés:
A rizst puhára főzzük a tejben, amihez hozzáadtuk a vizet és ízesítjük a cukrokkal, a reszelt citrom héjával. A tojássárgáját szétválasztjuk a fehérjétől, a kihűlt rizsbe először  a sárgáját, majd a habbá felvert fehérjét keverjük bele. A rizst kivajazott és liszttel meghintett tepsibe öntjük, majd 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje pirult nem lesz.
Jó étvágyat!


Szerecsendiós medvehagyma krémleves


Idén sem hagyhattam ki a medvehagyma krémlevest, hiszen annyira finom az enyhe fokhagyma és vöröshagyma ötvözetére emlékeztető jellegzetes íz. Ez alkalommal még egy kis szerecsendióval  is megbolondítottam a levest. Úgy döntöttem idén tavasszal sokkal több ételbe teszem bele, úgyhogy medvehagymás receptek következnek! 

Hozzávalók:
20 dkg medvehagyma levél
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
175 g tejföl
250 ml főzőtejszín
1 db burgonya
só, bors, delikát
1 ek. liszt
15 dkg trappista sajt
őrölt szerecsendió
olaj

Elkészítés:
Tegyük egy fazékba az olajat, amiben az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük majd kis idő múltán hozzáadjuk a fokhagymát, amit szintén megpirítunk. Ezt követően felöntjük fél liter vízzel. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, delikáttal és egy kis szerecsendióval. A felkockázott krumplit és a felvágott medvehagyma  levelet beletesszük és puhára főzzük. Forrás után a lángról levéve összeturmixoljuk hozzáadva az evőkanálnyi lisztet, a tejfölt és a főzőtejszínt. Majd felöntjük még egy liter vízzel és újra felforraljuk, főzzük még egy 15 percig. 

Tálalás:
Reszelt trappista sajttal vagy ízlés szerint pirított kenyér kockával.

Varázslat fakanállal második születésnap!



Kedves Olvasóim!
A mai napon ünneplem, mint Varázslat fakanállal a két éves születésnapomat. Hihetetlen, ahogyan elszaladt ez a két év. Soha nem gondoltam volna, hogy a sütés-főzés fog kikapcsolni, hogy egy ételről akár 25 fotót is tudok készíteni, mert a látványával nem tudok betelni. Sok minden történt az első kenyérsütéstől kezdve, az átállásra a gluténmentes életmódra vagy a bonbonkészítő tanfolyamokat is emlegethetném és még a receptek vagy a rendezvények sokaságát meg sem említettem. 
A legfontosabbak azonban, azok az emberi értékek és közösen átélt élmények, amit a blog kapcsán kaptam és kapok. Hiszen mindennek úgy van értelme,  ha örömmel készítjük másnak és nemcsak magunknak, ha pozitív élményeink vannak barátainkkal és a családunkkal.
Köszönet azoknak, akik támogatnak a gasztronómia iránt érzett szenvedélyemben és azoknak is, akik rendszeresen nyomon követik kalandjaimat a konyhában!

Kedvenc idézetemmel szeretnék köszönetet mondani:

"Élvezd a kis dolgokat, egy nap vissza fogsz tekinteni és rájössz, hogy azok voltak a nagy dolgok."
/Robert Brault/







süti beállítások módosítása