Vörösboros őzpörkölt

DSCF8070 (1)

A nemes vadhús, ha jól van elkészítve isteni. Az édesapám ajándékba szokott kapni az egyik erdész ismerősétől egy kis őzhúst, hiába így megy ez a hegyek között lévő kis faluban. Pikáns és omlós őzpörköltjének nincs párja, így tőle lestem el az ínyenc pörkölt titkát.

Hozzávalók:

Pörkölthöz: 1 kg őzhús (pl.comb)
4 db közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál pirospaprika
1,5 dl száraz vörösbor
4 cikk fokhagyma
4-5 levél babérlevél
étolaj
borókabogyó
színes bors
szegfűbors

Rizibizihez: 1 csésze hosszú szemű rizs
2 csésze víz
1 tk. delikát
5 dkg borsó
5 dkg bébi répa

Elkészítés:

Az őzhúst megmossuk és közepes kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk és olajon üvegesre dinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát, majd hozzáadjuk az őzhúst. Ízlés szerint fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, színes borssal, szegfűborssal, sóval és borókabogyóval.  Jól összekeverjük és körülbelül egy  órán át pároljuk, amikor a hús már félig puha hozzáöntjük a vörösbort. Teljesen puhára főzzük.
A rizst forró olajon megfuttatjuk, amíg a rizsszemek  kifehérednek, majd dupla mennyiségű hideg vizet öntünk rá és hozzáadjuk a delikátot. Lefedve főzzük 3-4 percig, végül hozzátesszük a mirelit zöldséget és tovább főzzük kis lángon 10 percig. Nem baj, ha a tetején marad víz, mert  a fedő alatt magába szívja a rizs és még ragadni sem fog.

DSCF8058

Tálalás: A köretgyűrű segítségével a köretet a tányérra tesszük és az őzpörkölttel tálaljuk.

Jó étvágyat!