Pikáns gyümölcsös köles desszert, azaz a mindenmentes édesség!

 

DSCF3896 (1)

Főszerepben a köles! Következik egy könnyen elkészíthető egészséges desszert, amelynek pikantériáját a chilivel megbolondított gyümölcsök adják. Öröm főzéses estét tartottunk. Milyen az? Az ember a számára fontos személyekkel együtt főzőcskézik.  Kiváló alkalom a közös időtöltésre, alkalmat ad a jó beszélgetésekre, valamint sokat lehet közben együtt nevetni és nem utolsó sorban új ízek születnek. Egy jól eltöltött spontán este méltó megkoronázása lett ez a finom desszert.

Hozzávalók:

/2-3 főre/
3 db alma
1 citrom leve és reszelt héja
2 dl köles
10 dkg  meggybefőtt
10 dkg cseresznyebefőtt
csillagánizs
kardamom, chili
fahéj
Xilit vagy egyéb édesítő szer

Elkészítés:

A kölest egy kisebb lábasba öntjük és kétszer annyi vizet adunk hozzá, valamint egy csipetnyi xilittet. Felforraljuk és 10 percig főzzük, majd lefedve saját gőzében hagyjuk megpuhulni. Az almát megpucoljuk és apróra felvágjuk, a befőtteket leszűrjük.

DSCF3887

Egy serpenyőbe öntjük a befőtt levét és félig megpároljuk az almát. Majd hozzáadjuk a befőtteket és ízlés szerint fűszerezzük egy csipetnyi chilivel, fahéjjal, kardamommal és csillagánizzsal. Citrom héjat reszelünk bele, aztán a levét is belecsavarjuk. Közben ha elfő a gyümölcs leve a vizet pótoljuk. Édesítésként használhatunk mézet vagy xilittet ízlés szerint. A szószt  összefőzzük, majd  melegen tálaljuk a kölessel.

DSCF3892

Tipp: A szósz főzése közben az elpárolgott vizet narancslével is lehet pótolni, valamint a gyümölcsök ízkavalkádját egy kis birsalmával érdemes még megbolondítani. Teljesen cukormentes változathoz, pedig mirelit meggyet és cseresznyét érdemes használni!

Jó étvágyat!