A nagymamám puliszkája: emlékeket idéz fel!

puliszka (1)

A puliszka íze emlékeket idézhet fel? Városi kislányként nyaranta egy kis borsodi faluban úgy szívtam magamba a vidéki életet, mint ahogyan más levegőt vesz, mindenhol jelen voltam csetlettem és botlottam. A nagyinál ha kellett napközben festettem kerítést, etettem az állatokat és a gyomokat sem kíméltem a kertben. Esténként a haverokkal sátoroztunk, buliztuk, szalonnát sütöttünk vagy csak egyszerűen álltam az udvaron a hűséges Boby kutya társaságában és néztem, ahogyan a hegytetőket a lemenő nap színesre festi.
A reggelek kakaskukorékolással indultak, általában nem sokáig lustálkodtam, mert szinte magától kidobott az ágy. Gyakran álmosan - aki éjszaka legény legyen nappal is címszóval - mentem le a kávéillat után konyhába, ahol a nagymamám mindig reggelivel várt. Egyik reggel megkérdeztem tőle, hogy milyen az íze a puliszkának? Az étel neve olyan titokzatosan hangzott a számomra, hogy kíváncsivá tett. A nagyi meg volt lepve, hiszen ki gondolná, hogy egy tinédzser ilyen kérdést teszt fel kócosan pizsamában alig kinyílt szemmel. Nem tudott pontos választ adni, azt mondta, hogy az íze olyan, mint amilyennek a puliszkának lennie kell.
Másnap reggel, amikor beléptem a konyhába nem láttam az asztalon sem tojásrántottát sem bundás kenyeret, csak magányosan egy bögre tea állt rajta. Aztán a nagyi titokzatosan megfordult a tűzhely előtt és egy tál gőzölgő puliszkát rakott elém az asztalra. Életem első puliszkája nagyon ízlett és a mai napig őrzöm a nagyi mosolygós tekintetét. Azóta évek teltek el, sajnos most már ritkán van alkalmam nála reggelizni, mert a nyári szünetek kora lejárt. A főzés kapcsán a mai napig kérek tőle telefonon tanácsot, azonban már én főzöm otthon a puliszkát, aminek az íze nagyinál eltöltött nyári szünetek emlékét idézi fel bennem. Jöjjön hát a nagyi puliszka receptje!

Hozzávalók:
/2 főre/
fél liter tej
5-6 ek. kukoricadara
só, bors
feltétnek ízlés szerint sajt, tejföl, juhtúró
vagy pirított szalonna

Elkészítés:
Fél liter tejben megfőzzük a kukoricadarát. A tej mennyiségétől függően lesz az állaga félig kemény vagy híg. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Egyszerű reggeliként fogyasztva finom füstölt sajttal meghintve, ebédre pedig nagyon ízletes juhtúróval, tejföllel és sült szalonnával megszórva.
 
DSCF8203 (1)
 
Jó étvágyat!