Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Pálinka és Kolbászfesztivál képekben

20151003_160416 (1)

Faszenes vasalóval készült sonkás lepény? Igen! A Budai várban jártunk a Pálinka és Kolbászfesztiválon. Különleges pálinkákat kóstolgattunk, amely közül a Fruktárium kökény pálinkáját emelném ki, amely isteni volt. Majd a Zsendicénél belefutottam a Bükki sajtba, amit otthon nálunk a szomszédos faluban Mónosbélben készítenek. Kicsi a világ, így hát naná, hogy teszteltük a guszta sajttálukat is! Jöjjenek a képek, amelyek önmagukért beszélnek!

[gallery link="file" ids="3078,3079,3071,3077,3072,3069,3068,3070,3067,3076,3075,3073"]

 

 

 

 

 

 

 

 

Szilvás-mákos pite alakbarát formában!

 

DSCF4689

A lisztérzékenységem előtt pékárút ettem pékárúval és ha az ha evésről volt szó nem ismertem mértékletességet. Ma már tudatosan odafigyelek arra, hogy mit eszek! Igyekszem sütéskor magliszteket használni, mert azoknak a szénhidráttartalma alacsonyabb, viszont rostban igen gazdagok. Árban pedig nem sok különbség választja el őket a gluténmentes lisztektől, sajnos egyiket sem mondhatjuk olcsónak.
Önszántamból már egy éve szinte teljesen lemondtam a cukorról is. Megtanultam azt, hogy minden fejben dől el! A titok nyitja a tartós életmódváltás és az ember még jobban érzi magát a bőrében. Bátran ehetünk, ha jól esik csak nem mindegy, hogy mit és mikor.
Igaz a mondás az vagy, amit megeszel!

DSCF4710

Hozzávalók:
5 dkg 80% -os étcsoki
10 dkg Rama/Liga vaj  (laktózmentes)
5 dkg mákliszt
3 dkg amaránt liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás
1 csipet só
30 dkg szilva

DSCF4711

Elkészítés:
A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal. Legegyszerűbb módja a mikróban mélytányérban folyósra melegíteni, ebben az esetben a melegítés során  alul van a vaj és a felül a csoki.
A liszteket, a cukrot, a sütőport, a csipetnyi sót és a három tojást hozzáadva a felolvasztott csokival és vajjal csomó mentesre keverjük. A tésztát vajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe vagy bármilyen szilikon formába öntjük, végül a tetejét megszórjuk a kimagozott szilvával. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.

DSCF4685 (1)

Tálaláskor a cukor imádók egy leheletnyi porcukrot hinthetnek rá, de anélkül is megállja a helyét!

DSCF4705

Jó étvágyat!

Mit leshetünk el egy bonbon készítő mestertől?

DSCF4581

A két évvel ezelőtti  Gourmet fesztiválon ismerkedtem meg Gulyás Gyöngyvérrel, akkor egyedi kézzel készített bonbonokat kerestem és megtaláltam a Lady Lavendernél. Nála több fajta különleges bonbont fedeztem fel például gorgonzolás, levendulás, juhsajtos-medvehagymás és szarvasgombás ízesítésűt is. Kicsit Gombóc Artúrhoz hasonlónak éreztem magam mert rájöttem, hogy mindenféle csokoládét szeretek lehet az kerek, szögletes vagy lyukas csokoládé. A gasztronómia tág tengerében való útkeresésemben visszatérő elem volt a bonbon. Azonban a vágy, hogy megtanuljam a bonbon készítést, akkor kezdett csak motoszkálni bennem, amikor Brugge-ben előttem készítették a híres belga pralinét.

Ismerős az érzés, amikor magunknak sem merjük bevallani, hogy mit szeretnénk? Ilyenkor szoktak szembe jönni a jelek és amikor már azt érezzük, hogy ez nem lehet véletlen, akkor teszünk érte, hogy ne is legyen az! Pár hónapra rá a születésnapom alkalmából megleptek egy asztalnyi kézműves bonbonnal, amely Gyöngyvér teljes ízrepertoárját tartalmazta. Innentől kezdve egyenes út vezetett a Lady Lavender tanfolyamára. A budai  kis műhelyben családias hangulatban megtanultam a bonbon készítés rejtelmeit. Gyöngyvér elmesélte, hogy a csokoládé manufaktúra létrehozásával egy álma vált valóra.

Idén az Édes napokon találkoztunk újra, először a Miele színpadánál, ahol interaktív bonbon készítő bemutatót tartott. Nagyon örültem neki, amikor megláttam és annak, hogy már ilyen felkéréseket kap. A bemutató után a   kiállító standjánál beszélgettünk. Hogy miről? Természetesen a csokoládéról és arról, hogy hogyan alakult az életünk. Elmeséltem neki, hogy a bonbon készítés mennyi örömöt okozott nekem és hogy egyik karácsonykor a Jézuska gránitlapot hozott, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Közben kóstolgattam az egyre jobban bővülő választékát, a bonbonok mellett már találhatunk táblás csokoládét és "Álomkehely" nevű pohárkrémet is. Nemcsak különböző bonbonkészítő tanfolyamokon, céges rendezvényeken, fesztiválokon láthatjuk, hanem leánybúcsú keretében is  csokizhatunk vele.

Mit tanultam tőle? A bonbonkészítés technikáján túl, a hozzá szükséges alázatot és kitartást. Valamint azt, hogy az általunk készített bonbonnal hatalmas örömet szerezhetünk másoknak, a kreativitásunknak pedig semmi sem szabhat határt. Ha valamit szívvel lélekkel csinál az ember, akkor sugárzik róla a hitelesség, ez pedig egyenes út a sikerhez! Lady Lavender pedig megy az álmai után és megvalósítja azokat. Hogy mi a következő álma? Egy olyan csokoládé boltra vágyik, ahová ha bemegy az ember, akkor egy jó kávéhoz egy szelet süteményt is rendelhet a bonbon rengetegben. Láttátok a Csokoládé című filmet? Pont egy olyan kis üzletben látom magam előtt...

P9200090 (1)

 

Kardamomos szilvaleves: a gluténmentes előétel!

DSCF4654

Te is leves függő vagy? Számomra ha előétel, akkor az leves! A tartós életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, hanem fokozhatja az ember kreativitását! Új receptek kitalálása, majd tesztelése, főleg ha az sikerélményt okoz, megerősíti az embert abban, hogy jó úton jár. Minden nézőpont kérdése, hiszen minden rosszban van valami jó, csak meg kell találni benne. Következik a könnyen elkészíthető, a szilvától édeskés a kardamomtól pedig fűszeres leves!

DSCF4661

Hozzávalók:
1/2 kg szilva
1 tk. kardamom
1 csomag vaníliás puding (gluténmentes)
5 dkg 80%-os  étcsokoládé
1 dl vörösbor
2 liter víz

DSCF4638

Elkészítés:
A szilvát egy szűrőben folyóvíz alatt alaposan átmossuk, majd kimagozzuk. Körülbelül két liter vízben puhára főzzük és ízesítjük a kardamommal. Botmixer segítségével félig összeturmixoljuk, maradhatnak benne szilva darabok, valamint 1 dl vörösbort öntünk bele. Egy kisebb tálban a vanília pudingport a leves forró levével csomómentesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a leveshez. Kevergetés mellett felfőzzük és amikor kellőképpen besűrűsödött a pudingtól, akkor kész is van.

DSCF4652

Hidegen vagy melegen egyaránt tálalhatjuk, az édesszájúak a tetejére reszelhetnek egy kis étcsokoládét!

DSCF4660 (1)

Jó étvágyat!

 

 

 

Harcsapaprikás túrós csuszával, amikor a Férfi főz

DSCF4009 (1)

Az éttermek konyháit általában férfi szakácsok vezetik, ennek ellenére otthon a konyhában mégis kevés férfi  főz. Pedig az igazi férfi feltalálja magát, mert a tudása tovább terjed, mint a tojásrántotta. Nem feltétlenül félévente egyszer főz, hanem többször és azért mert szeret. Igaz, akkor gondosan választ receptet, körültekintéssel vásárolja meg az alapanyagokat. A teremtés koronájának célja, hogy a konyhaművészetét megcsillogtatva finom étel kerüljön az asztalra. Nemcsak a filmekben láttam eddig ilyet, hanem erre élő példa az édesapám, aki imád főzni, de nem ám csak bográcsban az udvaron. Jöjjön hát az ő zseniális harcsapaprikás receptje! Mellette én csak kukta voltam, figyeltem és kóstoltam!  Ne feledjük, hogy az otthon tanult sütés-főzés, az amit magunkkal viszünk bárhová is megyünk a világban!

Hozzávalók:
60 dkg harcsafilé
2 fej vöröshagyma
liszt az elősütéshez
500 g csuszatészta (gluténmentes)
250 g túró
20 dkg füstölt szalonna
1,5 dl tejföl
só, bors

DSCF4008
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apróra vágjuk és pörcösre sütjük. A szalonna zsiradékjában a kifilézett és besózott, kevés liszttel megszórt harcsakockák minden oldalát hirtelen megsütjük.
A hal darabokat kivesszük a zsiradékból és kis olaj hozzáadásával pörkölt alapot készítünk. Majd a kész pörkölt alapba a hal darabokat visszatesszük. Óvatosan rázogatva megpároljuk végül sóval és borssal ízesítjük, majd a tejfölt kikeverjük egy kisebb tálban a pörköltszafttal, végül besűrítjük vele a harcsapaprikást.
A tésztát al dentére főzzük, a harcsapaprikást túrós csuszatésztával és szalonnapörccel melegen tálaljuk.

DSCF4010 (1)

Jó étvágyat!

Camembert sajtos sült körte, azaz légy Te a sztár a konyhában!

20150926_132341 (1)

Nem vagy egy Jamie Olivér a konyhában? Mégis szeretnéd lenyűgözni a másikat? Nos, a camembert sajttal töltött sült körtével garantált a siker! Nem kell tudnod főzni, sőt még sütni sem egyszerűen csak vásárold meg a hozzávalókat és szinte csak egymásra rakva tedd be a sütőbe. Hogy ez nem is ördöngösség? Nem ám! Ez egy egyszerűen jó recept, amelynek titka, hogy a három összetevő jól lett összeválogatva. Igaz a mondás, a kevesebb az néha igenis több!

DSCF4594

Hozzávalók:
/2 személyre/
1/2 kg körte
100 g camembert sajt
5 dkg dióbél

DSCF4601

Elkészítés:
Az alaposan megmosott körtéket kettévágjuk, majd a belsejüket egy kiskanál segítségével kiszedjük. A körte belsejét vékonyra szeletelt camembert sajt darabokkal töltjük  meg, valamint a tetejét ízlés szerint dióval szórjuk meg. Előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 25 percig sütjük.

[gallery ids="2920,2914,2915,2912,2911,2916,2913,2917"]

Jó étvágyat! :-)

 

süti beállítások módosítása