A főzés 10 pozitív hatása, amitől te is fakanalat ragadsz!
Milyen pozitív hatásai vannak a főzésnek? Sokan a monoton hétköznapok kötelező velejárójaként élik meg a konyhában a főzéssel eltöltött időt. A munkából hazaérve nincs kedvük, sem energiájuk már hozzá. Gyakran előfordul, hogy mást szeret a gyerek és mást eszik meg a férj vagy a feleség. Munka után még menjek el bevásárolni? Mit találjak ki már megint? Ismerősek ezek a kérdések? Igen!
Miért állunk mégis mindezek ellenére gyakran a konyhában?
Jöjjön a főzés 10 pozitív hatása:
- Főzés közben, az agy kikapcsol! Nem gondolunk "semmire", hiszen a munkafolyamat (például hogyan vágjuk a húst, milyen fűszert tegyek az ételbe) és a főzés közben keletkező illatok elvonják a figyelmet a mindennapi gondjainkról.
- Mi vagyunk a főnökök a konyhában! Mi választjuk ki a receptet, a szánk íze szerint készül az étel és olyan praktikákat alkalmazhatunk az elkészítés során, amit jónak gondolunk.
- Saját ízvilágot teremthetünk! Igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás, hiszen két ember ugyanazt a receptet szinte sohasem készíti el ugyanúgy. Ha valamelyik fűszert vagy hozzávalót nem szeretjük kicserélhetjük másikra.
- Tudjuk, hogy az általunk készített ételben milyen hozzávalók vannak. Ez nem utolsó szempont a mai világban, hiszen figyelnünk kell arra, hogy minél kevesebb tartósítószert és adalékanyagot vigyünk be a szervezetünkbe.
- Olcsóbban jövünk ki! Az otthoni főzés során az általunk megvásárolt alapanyagokból, több ételt készíthetünk és jobban megéri, mintha minden étkezést a vállalati étteremben, gyorsétteremben vagy ételfutárral oldunk meg.
- Jót tesz az étvágynak! A főzés közben az isteni illatoktól és a kóstolástól megéhezik az ember. Ám ne feledjük mire valójában elkészül az étel, addigra már szinte telítődünk az illatával és az ízével, vagyis nem fogunk kétszer akkora adagot megenni, mint máskor.
- A főzés esztétikai élmény, ami kihat az érzékszerveinkre. Hiszen egy mutatós étel látványa, szemet gyönyörködtető és a finom illat elbűvöli a szaglásunkat, valamint jót tesz az ízlelőbimbóinknak is.
- Szélesebbé teszi a látókörünket! A főzés kapcsán bővíthetjük a tudásunkat, új recepteket, új fortélyokat tanulhatunk meg és más kultúrák ízvilágába kóstolhatunk bele.
- A főzés klassz közös időtöltés! A családi életnek nem véletlenül az egyik fő színtere a konyha. Remek lehetőség adódik meghitt beszélgetésekre kreatív sütés-főzés közben.
- A főzés inspiráló hatású, hiszen utána sikerélményben van részünk. Mi lehet annál, nagyobb öröm, mintha valaki azt mondja neked, ilyen finomat rég nem ettem!