A főzés 10 pozitív hatása, amitől te is fakanalat ragadsz!

 DSCF1608

Milyen pozitív hatásai vannak a főzésnek? Sokan a monoton hétköznapok kötelező velejárójaként élik meg a konyhában a főzéssel eltöltött időt. A munkából hazaérve nincs kedvük, sem energiájuk már hozzá. Gyakran előfordul, hogy mást szeret a gyerek és mást eszik meg a férj vagy a feleség. Munka után még menjek el bevásárolni? Mit találjak ki már megint? Ismerősek ezek a kérdések? Igen!
Miért állunk mégis mindezek ellenére gyakran a konyhában?

Jöjjön a főzés 10 pozitív hatása:

  1. Főzés közben, az agy kikapcsol! Nem gondolunk "semmire", hiszen a munkafolyamat (például hogyan vágjuk a húst, milyen fűszert tegyek az ételbe) és a főzés közben keletkező illatok elvonják a figyelmet a mindennapi gondjainkról.
  2. Mi vagyunk a főnökök a konyhában! Mi választjuk ki a receptet, a szánk íze szerint készül az étel és olyan praktikákat alkalmazhatunk az elkészítés során, amit jónak gondolunk.
  3. Saját ízvilágot teremthetünk!  Igaz a mondás:  ahány ház, annyi szokás, hiszen két ember ugyanazt a receptet szinte sohasem készíti el ugyanúgy. Ha valamelyik fűszert vagy hozzávalót nem szeretjük kicserélhetjük másikra.
  4. Tudjuk, hogy az általunk készített ételben milyen hozzávalók vannak. Ez nem utolsó szempont a mai világban, hiszen figyelnünk kell arra, hogy minél kevesebb tartósítószert és adalékanyagot vigyünk be a szervezetünkbe.
  5. Olcsóbban jövünk ki! Az otthoni főzés során az általunk megvásárolt alapanyagokból, több ételt készíthetünk és jobban megéri, mintha minden étkezést a vállalati étteremben, gyorsétteremben vagy ételfutárral oldunk meg.
  6. Jót tesz az étvágynak! A főzés közben az isteni illatoktól és a kóstolástól megéhezik az ember. Ám ne feledjük mire valójában elkészül az étel, addigra már szinte telítődünk az illatával és az ízével, vagyis nem fogunk kétszer akkora adagot megenni, mint máskor.
  7. A főzés esztétikai élmény, ami kihat az érzékszerveinkre. Hiszen egy mutatós étel látványa, szemet gyönyörködtető és a finom illat elbűvöli a szaglásunkat, valamint jót tesz az ízlelőbimbóinknak is.
  8. Szélesebbé teszi a látókörünket! A főzés kapcsán bővíthetjük a tudásunkat, új recepteket, új fortélyokat tanulhatunk meg  és más kultúrák ízvilágába kóstolhatunk bele.
  9. A főzés klassz közös  időtöltés! A családi életnek nem véletlenül az egyik fő színtere a konyha. Remek lehetőség adódik meghitt beszélgetésekre kreatív sütés-főzés közben.
  10. A főzés inspiráló hatású, hiszen utána sikerélményben van részünk. Mi lehet annál, nagyobb öröm, mintha valaki azt mondja neked, ilyen finomat rég nem ettem! 

fakanal (2)