Almás pite újragondolva vörösáfonyával
Mi az ami feldobhat egy szürke hétköznap délutánt? Egy omlós almás pite nem is akárhogyan, hanem aszalt vörösáfonyával. Szeretem a régi recepteket újragondolni, hiszen hagyományt őrzünk meg és mi is teszünk hozzá valamit, mert egy kicsit a saját szánk íze szerint alakítunk rajta. A sütemény receptjére édesanyám 23 éves receptfüzetében bukkantam rá, a megsárgult lap alján kék tollal a következő van odaírva Jutka féle almás, azaz a volt zongoratanárnőm isteni desszertje. Ennyi év után, nemcsak egy-két etűd emléke maradt hát meg, hanem a tanárnő süteményének az íze, ami még most is megállja a helyét a konyhaasztalon.
Hozzávalók:
60 dkg liszt /gluténmentes lisztkeverék sütéshez
3 tojás sárgája
20 dkg cukor
1 Ráma
1/2 rumaroma
1 tejföl
1 sütőpor
5 dkg aszalt vörösáfonya fahéj
Elkészítés:
A vajjal elmorzsoljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a tojássárgáját, a rumaromát, a tejfölt és alaposan összegyúrjuk. A tésztát addig a hűtőbe tesszük, amíg a töltelékhez az almát előkészítjük. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk és felkarikázzuk, végül megszórjuk fahéjjal. A tésztát elfelezzük két cipóra és kinyújtjuk, az egyik rész a vajjal kikent tepsi aljára kerül, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az almaszeleteket. A második kinyújtott lappal végül lefedjük a fahéjas almát, a tészta tetejét megkenjük tojásfehérjével, villával megszurkáljuk és megszórjuk a vörösáfonyával. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük.
Jó étvágyat!