Pizzás csiga, mert élni tudni kell!

DSCF6506

Sokszor találkozom meglepődött arcokkal, amikor elárulom, hogy lisztérzékeny vagyok. Akkor maga beteg? -kérdezik tőlem. Mosolyogva válaszolok nem,  ez egy állapot! Tudom, hogy sok lisztérzékeny nem nyilatkozik ilyen optimistán, mint én. Van, aki lelki traumaként éli meg, hogy nem ehet meg bizonyos dolgokat.  Szerintem a legkevesebb dolog az életben az, hogy valamit nem ehetek meg, cserébe egyszerűen jól érzem magam a bőrömben. Mindent lehet pótolni, bár az tény, hogy több körültekintést igényel. Ha ügyesen csináljuk, az  ínyenc ételek ugyanúgy a hétköznapjaink részeként megmaradnak. Bevallom, hogy egy hónapig elvagyok pékárú nélkül, néha azonban jól jön egy kis házi kenyér vagy pizzás csiga.  Ne feledjük a mai világban a házi sütésű pékárúnak szinte eszmei értéke van és ne feledjük egyszerűen csak élni tudni kell!

Hozzávalók:

40 dkg Shar liszt
10 dkg rizsliszt
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál tejföl
1 ek. olaj
kb. 2,5 dl víz
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 db tojás

Töltelék: kb. 10 dkg sonka
15 dkg reszelt trapppista sajt
csípős ketchup
oregánó

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk, azaz egy bögrébe kis tejet teszünk és mikrohullámú sütőben fél perc alatt langyosra melegítjük. Az élesztőt apránként morzsolva hozzáadjuk egy kávéskanál cukorral és hagyjuk erjedni.

Tipp: A hozzávaló tej hőfoka fontos, amiben az élesztőt kelesztjük. Ha túl meleg a tej, akkor az élesztőt leforrázzuk , ha túl hideg, akkor tészta lassan fog kelni vagy keletlen marad.

A lisztet összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,  a tejfölt, a tojást, az olajat, a sót  és összegyúrjuk tésztává. A csomómentesre gyúrt tésztát dagasztjuk, addig amíg magától le nem válik a tészta az edény faláról.

DSCF5486 A tálban a tésztát egy kis liszttel meghintjük és egy konyharuhával lefedjük. Meleg helyen egy órát pihentetjük, amíg a tészta dupla nagyságúra nem kel.

DSCF5500

A kelt tésztát könnyedén átgyúrjuk, majd a gyúródeszkán sodrófa segítségével 1- 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A tészta tetejét csípős chetuppal és megszórjuk az apróra vágott sonkával és egy kis reszelt sajttal, valamint oregánóval.

DSCF6459 A fél centi magasra kinyújtott tésztát feltekerjük, mint a rétest.

DSCF6461

A tésztát óvatosan fogjuk meg, hiszen a gluténmentes lisztekből készült tészták nagyon törékenyek.

DSCF6462

DSCF6463

A feltekert tésztát egy cérna segítségével ujjnyi vastagra szeljük.

DSCF6466

Egy hosszabb darab cérnát használunk és  a tészta alá tesszük majd, egy hirtelen mozdulattal keresztezzük a tetején, ezzel le is vágtuk a csigát.

DSCF6482

Kivajazott és liszttel megszórt tepsibe tesszük a csigákat. Tipp: ha szilikonos sütőpapírt használunk megvajazva és liszttel megszórva, akkor nem kell a tepsit elmosni.

DSCF6487

Végül a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

DSCF6493 Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.

DSCF6508

Jó étvágyat!