Létezik olyan ember, aki nem szereti a palacsintát? Nehezen tudom elképzelni, hiszen nagyon sok féléből választhatunk: kakaós, lekváros, túrós, nutellás, a híres hungarikum hortobágyi húsos palacsintáról már nem is beszélve. Korábban egy 100 éves recept alapján a századelő emberének a palacsintáját teszteltem, most egyszerűen csak finomra vágytam. Hirtelen ötlettől vezérelve került a palacsintába a juhtúró, amihez tökéletes párosítás a kapor.
Hogy milyen lett a végeredmény? A krémes kicsit sós töltelékkel a kapros juhtúrós palacsinta beleillik az ínyenc főételek repertoárjába.
A receptet ajánlom a juhtúró szerelmeseinek!
Hozzávalók:
Tésztához:
5- 7 ek. liszt
/gluténmentes palacsinta liszt/
1 dl tej
2 dl ...
Milyen pozitív hatásai vannak a főzésnek? Sokan a monoton hétköznapok kötelező velejárójaként élik meg a konyhában a főzéssel eltöltött időt. A munkából hazaérve nincs kedvük, sem energiájuk már hozzá. Gyakran előfordul, hogy mást szeret a gyerek és mást eszik meg a férj vagy a feleség. Munka után még menjek el bevásárolni? Mit találjak ki már megint? Ismerősek ezek a kérdések? Igen!
Miért állunk mégis mindezek ellenére gyakran a konyhában?
Jöjjön a főzés 10 pozitív hatása:
Így az ünnepek elteltével valami egyszerűbbre vágyik az ember, nagymamám régi klasszikus zöldséges makaróni receptje jutott az eszembe. Mi lenne ha jénaiban megsütném mozzarella sajttal és a tetejére paradicsom karika kerülne? Az ötletet tett követte és nem sokára ínycsiklandozó illat szált a konyhában. Igaz a mondás a néha a kevesebb az igenis több.
Hozzávalók:
/4 főre/
50 dkg darált sertéshús
1 szál közepes sárgarépa
1 fél fej zeller
250 ml sűrített paradicsom
2 evőkanál oregánó
só, bors, babérlevél
1 evőkanál kristály cukor /vagy xilit/
2 fej vöröshagyma
50 dkg makaróni tészta
(gluténmentesnek a Pasta d'oro tészta)
2 kanál olívaolaj
2-3 óriás mozzarella
2-3 paradicsom
petrezselyemzöld
Elkészítés:
...
Tócsni Észak-Magyarország jellegzetes tájétele. Kislányként sokszor álltam a konyhában és figyeltem, ahogyan édesanyám egymás után süti a tócsnikat és előfordult bizony, hogy úgy kellett rám szólni, hogy várjak, hogy hűljön egy kicsit, mert képes lettem volna forrón megenni. Sokan sokféleképpen hívják Mackótalp, Lepcsánka nálunk generációk óta Tócsni és mindenki szereti, jó fokhagymásan, ahogyan azt kell.
Az elkészítése egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyagok kellenek hozzá. Ne feledjük, hogy az otthon tanult sütés-főzés, az amit magunkkal viszünk bárhová is megyünk a világban! Jöjjön hát a családi recept!
Hozzávalók:
/2 főre/
4-5 darab nagyobb krumpli
4 evőkanál liszt
/lisztérzékenyeknek kukoricaliszt vagy ...