Varázslat fakanállal

Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

2016. jan 10.

írta: Varázslat fakanállal

Tovább Szólj hozzá

2016. jan 10.

Kapros juhtúrós palacsinta: az igazi ínyenc főétel

írta: Varázslat fakanállal
Kapros juhtúrós palacsinta: az igazi ínyenc főétel

 

20160110_111852

Létezik olyan ember, aki nem szereti a palacsintát? Nehezen tudom elképzelni, hiszen nagyon sok féléből választhatunk: kakaós, lekváros, túrós, nutellás, a híres hungarikum hortobágyi húsos palacsintáról már nem is beszélve. Korábban egy 100 éves recept alapján a századelő emberének a palacsintáját teszteltem, most egyszerűen csak finomra vágytam. Hirtelen ötlettől vezérelve került a palacsintába a juhtúró, amihez tökéletes párosítás a kapor.
Hogy milyen lett a végeredmény? A krémes kicsit sós töltelékkel a kapros juhtúrós palacsinta beleillik az ínyenc főételek repertoárjába.
A receptet ajánlom a juhtúró szerelmeseinek!

20160110_111749

Hozzávalók:

Tésztához:
5- 7 ek. liszt
/gluténmentes palacsinta liszt/
 1 dl tej
2 dl ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jan 07.

A főzés 10 pozitív hatása, amitől te is fakanalat ragadsz!

írta: Varázslat fakanállal
A főzés 10 pozitív hatása, amitől te is fakanalat ragadsz!

  DSCF1608

Milyen pozitív hatásai vannak a főzésnek? Sokan a monoton hétköznapok kötelező velejárójaként élik meg a konyhában a főzéssel eltöltött időt. A munkából hazaérve nincs kedvük, sem energiájuk már hozzá. Gyakran előfordul, hogy mást szeret a gyerek és mást eszik meg a férj vagy a feleség. Munka után még menjek el bevásárolni? Mit találjak ki már megint? Ismerősek ezek a kérdések? Igen!
Miért állunk mégis mindezek ellenére gyakran a konyhában?

Jöjjön a főzés 10 pozitív hatása:

  1. Főzés közben, az agy kikapcsol! Nem gondolunk "semmire", hiszen a munkafolyamat (például hogyan vágjuk a húst, milyen fűszert tegyek az ételbe) és a főzés közben keletkező illatok elvonják a figyelmet a mindennapi gondjainkról.
  2. Mi vagyunk ...
Tovább Szólj hozzá

2016. jan 06.

Csőben sült makaróni: régi ízek új formában

írta: Varázslat fakanállal
Csőben sült makaróni: régi ízek új formában

 

20150913_152212

Így az ünnepek elteltével valami egyszerűbbre vágyik az ember, nagymamám régi klasszikus zöldséges makaróni receptje jutott az eszembe. Mi lenne ha jénaiban megsütném mozzarella sajttal és a tetejére paradicsom karika kerülne? Az ötletet tett követte és nem sokára ínycsiklandozó illat szált a konyhában. Igaz a mondás a néha a kevesebb az igenis több.

Hozzávalók:
/4 főre/
50 dkg darált sertéshús
1 szál közepes sárgarépa
1 fél fej zeller
250 ml sűrített paradicsom
2 evőkanál oregánó
só, bors, babérlevél
1 evőkanál kristály cukor /vagy xilit/
2 fej vöröshagyma
50 dkg makaróni tészta
(gluténmentesnek a Pasta d'oro tészta)
2 kanál olívaolaj
2-3 óriás mozzarella
2-3 paradicsom
petrezselyemzöld

20150913_152339

 

Elkészítés:
...

Tovább Szólj hozzá

2016. jan 05.

Tócsni: az otthon íze

írta: Varázslat fakanállal
Tócsni: az otthon íze

20151228_201409

Tócsni Észak-Magyarország jellegzetes tájétele. Kislányként sokszor álltam a konyhában és figyeltem, ahogyan édesanyám egymás után süti a tócsnikat és előfordult bizony, hogy úgy kellett rám szólni, hogy várjak, hogy hűljön egy kicsit, mert képes lettem volna forrón megenni. Sokan sokféleképpen hívják Mackótalp, Lepcsánka nálunk generációk óta Tócsni és mindenki szereti, jó fokhagymásan, ahogyan azt kell.
Az elkészítése egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyagok kellenek hozzá. Ne feledjük, hogy az otthon tanult sütés-főzés, az amit magunkkal viszünk bárhová is megyünk a világban! Jöjjön hát  a családi recept!

 Hozzávalók:
/2 főre/
4-5 darab nagyobb krumpli
4 evőkanál liszt
/lisztérzékenyeknek kukoricaliszt vagy ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása