Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Epres-csokis korongok

DSCF2745 (1)

Az eperszezon méltó befejezéseként egy igazi epres-csokis sütemény következik. Elkészítése igen egyszerű és ha kreatívak vagyunk, akkor a megsült tésztából korongokat szaggatunk ki, így a tálalás igen mutatós. Vigyázat gyorsan fogy!

Hozzávalók:

12 dkg cukor
15 dkg Shar sütemény lisz
/vagy sima búzaliszt, annak, aki nem érzékeny/
15 dkg Ráma
15 dkg 70%-os étcsokoládé
3 tojás
20 dkg eper
10 dkg eper (az öntethez)
méz
mentalevél

Elkészítés: A vajat a cukorral, a  tojásokkal habosra keverjük  és hozzáadjuk a vízgőz felett felolvasztott étcsokoládét. A lisztet és a sütőport hozzákeverjük a masszához és végül beleforgatjuk az apróra vágott epret. A kivajazott és liszttel megszórt tepsibe öntjük a tésztát és előmelegített sütőben 180  fokon tűpróbáig sütjük.

Az epret néhány mentalevéllel és egy kis vízzel felfőzzük, majd összeturmixoljuk és ízlés szerint mézzel ízesítjük.

Tálalás:

A kihűlt tésztából  köretgyűrű segítségével korongokat szaggatunk ki, amit tálaláskor meglocsolunk öntettel és mentalevéllel díszítjük.

DSCF2743

 

 

 

 

A nagyi meggyes pitéje

DSCF5214

A nyár jellegzetes gyümölcse a meggy, amelynek savanykás íze remekül bele illik a sütemények világába. Jöjjön  hát egy klasszikus  recept a nagymamám receptkönyvéből. Egy kis citrommal tettem különlegesebbé az ízvilágot, amely nagyinál eltöltött gondtalan nyarakat és a meggyfa tetejéről való meggy szedések emlékét idézi fel. Hiába a házi meggyes pite az igazi!

Hozzávalók: /6 főre/
160 g Rama margarin
160 g porcukor
4 db tojás
50 g rizsliszt
50 g kukorica liszt
60 g kenyérliszt
/nem érzékenynek 160 g búzaliszt/
1 db nagyobb citrom reszelt héja
40 dkg magozott megy
1 csomag sütőpor

Elkészítés: 1. Keverjük habosra a cukrot és a tojássárgáját addig, amíg a színe fényes nem lesz.
2. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat és a többi száraz hozzávalót, majd csomómentesre keverjük el.
3. Felverjük a tojásfehérjét és óvatosan belekeverjük a tésztába.
4.Kivajazott és liszttel megszórt tepsibe öntjük a tésztát végül megszórjuk a tetejét a meggyel.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük. Tálaláskor egy kis porcukorral meghintjük.

DSCF5218

süti beállítások módosítása