Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Az igazi resztelt máj, ahogyan az édesanyám tanította, mert anya csak egy van

DSCF4491 (1)

A resztelt májjal sokan hadilábon állnak, bevallom évekig nekem sem volt a kedvencem. Akkor mitől változott meg mégis az ízlésem? Kislány korom óta folyamatosan kíváncsiskodom a konyhában, ez a tulajdonságom az idők során nem változott. Egyik hétvégén az édesanyám resztelt májat tett elém és nagyon meglepődtem, amikor megkóstoltam, mert egyáltalán nem volt keserű az íze. Megkértem hát, hogy készítsen egy újabb adag májat, hogy megnézhessem, mint kislány koromban a konyhában. Ám a májat én sütöttem ő csak mosolyogva az  instrukciókat adta. Mi tehát az igazi resztelt máj titka? Az odafigyelés, amivel készül. Ne feledjük, hogy az otthon tanult sütés-főzés,  az amit magunkkal viszünk bárhová is megyünk!

20150725_154453 (1)

Hozzávalók:
50 dkg disznómáj
2 fej hagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
1/2 dl olaj
só, bors
majoranna

Elkészítés:
A májat megmossuk és az erektől megtisztítjuk, majd kis csíkokra aprítjuk. A vöröshagymát  felszeleteljük, majd a felhevített zsiradékban félig megdinszteljük, majd hozzáadjuk a májat. Gyors kevergetés mellett körülbelül 5 perc alatt puhára sütjük. Fontos  a magas hőfok és a gyorsaság, mert ha túlsütjük, akkor a máj kemény lesz. Végül pirospaprikával megszórjuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, valamint egy csipetnyi majoránnával meghintjük.

DSCF4487

Tálalhatjuk burgonyapürével, rizzsel vagy a bátrabbak egyszerűen fogyaszthatják kenyérrel és savanyúsággal.
Jó étvágyat!

 

Zöldséges bolognai spagetti, olasz ízvilág magyar módra

20150924_151210

Ahány ház annyi szokás, mondja a mondás és milyen igaz. Nálunk a paradicsomos spagettit mindenki máshogy készít van aki milánói, van aki bolognai módra csak éppen a gombát kihagyja belőle. A tészta imádók, ezt a receptet ne hagyják ki, egy újabb izgalmas paszta variáció következik. A hagyományos bolognai spagetti receptet megbolondítottuk egy kis zöldséggel, sárgarépával és zellerrel. A sárgarépától édeskés, azonban az ízét nemcsak az oregánó, hanem a friss bazsalikom is igazán intenzívé teszi. A zöldséges bolognai spagetti az egyik legjobb barátnőmmel való közös főzés eredménye, az én ötletem volt, hogy zöldséges legyen, a barátnőm pedig a gombához ragaszkodott, hogy semmiképpen ne hagyjuk ki belőle. Hogy milyen lett íze? Isteni, azonban rájöttünk, hogy egy baj van vele, hogy gyorsan fogy.

20150924_151142

Hozzávalók:
40 dkg darált hús
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/2 zeller
400 g csiperkegomba
só, bors
oregánó
bazsalikom
1 csomag spagetti tészta
olaj

20150924_140603

 

Elkészítés:
Elsőként megpucoljuk a sárgarépát, a zellert és a fehérrépát. A fehér- és a sárgarépát lereszeljük, külön és egy kis tálkába tesszük. Lábasban felhevített olajba először hozzáadjuk a zellert és pároljuk 5 percig, majd hozzáadjuk a többi zöldséget. Miután megpároltuk a zöldségeket, a darált húst beletesszük és mindkét oldalát fehérre pirítjuk. Egy kis  vizet öntünk bele annyit, amennyi épphogy ellepi a zöldséges húst, majd a meghintjük csipetnyi sóval, borssal, oregánóval és 2-3 darab bazsalikom levéllel. Az így kapott masszát  fedővel lefedve félig puhára, majd a gombát és sűrített paradicsomot hozzáadva teljesen puhára főzzük. Közben a  forrásban lévő sós vízben kifőzzük a spagettit. Ha leszűrtük a tésztát,  önthetünk rá egy kis olívaolajat, így nem ragad össze a tészta.

20150924_151322

Melegen tálaljuk friss sajtot reszelve rá! Jó étvágyat!

 

Street Food Show, ami kilencedjére is tartogat finom meglepetéseket!

 

20150919_121756

Szombaton a lezárt Andrásy úton megrendezésre került a 9. Street Food Show. Az őszi napsütésben rengeteg étterem állította ki finomságait.

20150919_110559

Az ételek természetesen illetek a street food fogalmába. Kóstolhattunk tépett malac burgert, BBO csirkeszárnyat, Berlini Grillkolbászt, olasz pasztát vagy akár texas barbeque-t.

20150919_111639

Édességekből sem volt hiány, valamint a kézműves sör és a pálinka kedvelői számára is volt miből választani.

20150919_110341

Nagy népszerűségnek örvendtek a pohárból és kanállal fogyasztható levesek.  A Nyakleves kínálatát emelném ki, ahol választhattunk indiai csicseriborsó levest, orosz szoljankát vagy gyömbéres-kókuszos sárgarépa krémlevest. A leves repertoárjuk olvasgatása közben a vörösboros-csokis szilvaleves keltette fel a figyelmem.

20150919_121945 (1)

Kiderült, hogy a levesek készítésekor kukoricalisztet használnak, így a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják őket! Az ínycsiklandozó levesnek nem is tudtam ellenállni! Hogy milyen volt az íze? A szilva  savanykás és a reszelt csokoládé édes íze  nagyon finom vörösboros harmóniát eredményezett. Tovább haladva a Sonkás pultjánál különböző guszta sonkákból lehetett válogatni.

20150919_112443 (1)

Az isteni sült kolbászukat grillezés Európa- és Világbajnoka Kurunczi József sütögette, akivel a prosciuttos  kolbászt kóstolgatva arról beszélgettem, hogy milyen prémium minőségű alapanyagokat használnak. A mellettem lévő kemencében közben Dunszt Zsolt szakács sütött mákos gubát.

20150919_112520

Mint megtudtam  a kemencében sült mákos guba vanília sodóval és gyümölccsel kerül tálalásra. Jó volt látni, hogy "Józsi bá" és Zsolt őszinte szenvedéllyel beszél az ételek készítéséről, a grillezés iránti szeretetükről és hogy milyen közvetlenül osztanak meg recepteket az emberrel.

20150919_112849

A vidám és közvetlen Sonkás csapatát látván most is megfogalmazódott bennem, hogy az igazi Street Food Show lényege nem a kiállítók sokrétűsége, hanem hogy olyan emberekkel találkozhatunk, akikkel közös a gasztronómia iránti rajongásunk. Fesztivál hangulatot kedvelőknek bátran ajánlom hát, ezt a szuper programot!

20150919_110233

 

Lecsós csirkecomb kölessel, azaz a hagyományos és a reformkonyha találkozása!

DSCF1569

A lecsós csirkecomb ötletét a hagyományos csirkepaprikás adta, azonban  színesebbé tettem az ízvilágát azzal, hogy a tejfölt paradicsomra és paprikára cseréltem fel. A szokásos köretet,  ami általában nokedli vagy tészta pedig lecseréltem a kölesre. Kevesen tudják, hogy  a köles könnyen emészthető, a tápértéke mégis igen magas és nemcsak a gabonaimádóknak érdemes fogyasztani. Hagyományos és reformkonyha ötvözésével, régi ízekkel találkozunk egészségesebb köntösben. 

Hozzávalók:

4-5 db csirkecomb
40 dkg paradicsom
40 dkg paprika
2 nagyobb fej hagyma
pirospaprika
olaj
só, bors
1,5 dl köles
petrezselyemzöld

Elkészítés:

A csirkecombhoz a megtisztított hagymát apróra vágjuk és felhevített olajon üvegesre dinszteljük, majd  meghintjük pirospaprikával és egy kis vizet adunk hozzá. Rárakjuk a csirkecombot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az így kapott pörkölt alapot félig puhára főzzük. Következő lépésben hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és az apróra darabolt paradicsomot. Ilyenkor maximum  1 dl vizet adhatunk hozzá, fedővel lefedve puhára főzzük és természetesen ízlés szerint csípős paprikát és egy kis cukrot is tehetünk bele. Egy kisebb lábasban a kölest olajon megfuttatjuk és kétszer annyi vizet adunk hozzá, mint amennyi a köles mennyisége volt, majd egy csipetnyi sót. Felforraljuk és 10 percig főzzük, majd lefedve saját gőzében hagyjuk megpuhulni.

DSCF1580

Melegen és friss petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk!  Jó étvágyat!

 

Édes Napok, édes kalandozás az ízek fellegvárában

DSCF4553

Idén is megrendezésre került a Budai várban a nagyszabású csokoládé és édesség fesztivál. Rengeteg program várta a látogatókat, a történelmi helyszín a gyönyörű kilátással már önmagában is hangulatos keretet teremtett. A vasárnapi őszi napsütésben a standok között sétálgatva megkapó látvány volt a rengeteg kézműves csokoládé.

20150920_121024 (1)

Meg is állapítottam, hogy csokoládé készítő mesterek kreativitásának semmi sem szabhat határt.  Láthattunk állatfigurákat, csokoládé nyalókákat, számtalan alakú és ízű bonbont, csokoládé CD-t vagy akár csokoládéból készült szerszámos készletet is.

20150920_120801

Úgy éreztem magam, amikor valaki megkérdezte tőlem melyik a kedvenc csokoládém, mint Gombóc Artúr, aki "habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon."

20150920_114723

Idén azt tapasztaltam, hogy még több figyelmet kaptak az étel allergiások, hiszen rengeteg glutén-, cukor- tojás- és tejmentes édesség közül lehetett választani.  

DSCF4536 (1)

A kiállítók között sétálgatva Delicia az ártatlan élvezet standja megragadta a figyelmem, ahol ötféle magból készült kenyeret kóstoltam meg. Isteni ropogós volt az íze, rá is kérdeztem a kenyérsütésük titkára. Így  az otthoni kenyérsütés rejtelmeiről beszélgettem a Andrássy Katalinnal, aki  egy egyszerű praktikát osztott meg velem. Érdemes fazékban sütőben sütni a kenyeret, az első tíz percben 200 fokon majd 180 fokon süssük tovább. A sütőből való kivétel előtt 5 perccel vizes ecsettel kenjük meg a tetejét, mindössze ennyi a gluténmentes ropogós héjú kenyér titka.

20150920_122234 (1)

 A házi sütemények kedvelői  több program közül is tudtak választani a Miele gasztroszínpadán. A Miele Sztár Séfje Kis Sándor és Czipán Anett egy közös bemutatón megmutatta a közönségnek, hogy hogyan készül a Galette, a francia pite. Közvetlen és humoros beszélgetés közepette készült a sütemény, valamint látszott, hogy Anett profin mozog a konyhában.

DSCF4541

Maga a pite egy kerek palacsintára emlékeztet, aminek a feltétje egyszerűen őszibarack darabokból áll és gorgonzola sajtból, a tészta szélei pedig végül körben felhajtásra kerülnek. 

DSCF4547

A rusztikus kinézetű sütemény egyszerűségével lenyűgözi az embert, az őszibarack és  gorgonzola sajt ízvilága pedig tökéletesen kiegészíti egymást.  

DSCF4557

A bemutató után Kis Sándorral pár szót tudtam váltani és amikor kiderült, hogy én is sokat sütök-főzök és írok is róla, egyszerűen azt mondta, "szeretem a gasztrobloggereket, mert ti jól tudtok főzni". Hát úgy gondolom, hogy sokat tanulhatunk a Miele Sztár Séfjétől.
Megemlíteném még  fitness kürtöskalács finomságát, a Gelato Rosa rézpálcával rózsaalakúvá formált egzotikus ízű fagylaltjait. A kávé rajongók is találhattak maguknak meglepő különlegességeket, érdemes volt megkóstolni például a sütőtökös café lattét.

20150920_141155 (1)

 A jó idő, a színes csoki kavalkád, az érdekes program sorozatok és a sok finomság megkóstolása után mindenkinek javaslom, hogy a következő Édes Napok fesztivált semmiképp ne hagyja ki!

20150920_122211

süti beállítások módosítása