Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Szilvás lepény, a 30 perces sütemény

DSCF3196

A nyár változatos gyümölcseivel a lepények és a piték korlátlan tárháza.  Kedvenc lepényeim közé tartozik a szilvás, mert a tészta édeskés ízéhez jól illik a szilva kicsit savanykás íze fűszerezve egy kis fahéjjal. Gyors recept következik, a hozzávalók összekeverésével és a sütőben való süléssel mindössze harminc perc alatt kész is sütemény. Frappáns vendégváró a nyári desszert, de  készíthetjük szabadságunk  alatt maguknak is,  hogy legyen biztos legyen egy kis édes semmittevés.

DSCF3197

Hozzávalók:

40 dkg szilva
3 dl Shar süteményliszt
1,5 dl cukor
0,75 dl olaj
2 dl tej
2 db tojás
½ csomag sütőpor
ízlés szerint fahéj

Elkészítés:

Egy tálba beleöntjük a mérő edénnyel kimért száraz alapanyagokat és összekeverjük. Majd bele tesszük a tojásokat és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet és az olajat.
A tésztát csomómentesre keverjük és ízlés szerint fahéjjal ízesítjük, majd kivajazott és liszttel megszórt tepsibe öntjük. A megmosott és félbevágott szilva darabokat beleszórjuk.

DSCF3192 Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a lepény megsült? Egy fogpiszkálót a közepébe szúrunk és hogyha már nem marad tészta rajta, amikor kiemeljük kész is a finom kis édes tünemény.

DSCF3193

Tálaláskor leheletnyi porcukorral szórjuk meg.

DSCF3207

Jó étvágyat!

Gluténmentes gyors házi kenyér

DSCF3328

A régi idők emberei, amikor még otthon készítették a kovászt és kemencében sütötték, sokkal jobban megbecsülték a kenyeret. Pár évvel ezelőtt még nekem is természetes volt, hogy mindig van otthon kenyér, zsömle vagy kifli,  hiszen úton útfélen lehet kapni. A lisztérzékenység kapcsán átértékeltem a kenyér fogalmát, mert ma már nem tudom mindenhol megvenni. Ha lehet én készítem kenyérsütőgép segítségével és az egyszerű gyors recepteket részesítem előnyben. Kenyérsütőben sült kenyérnek azonban nincs vastag héja, ezért újítottam és sütőben sütöttem, így lett igazán ropogós. Nyáron a szalonnasütés vagy a lecsó  kenyér nélkül elképzelhetetlen és erről egy lisztérzékenynek sem kell lemondania, csak a mi konyhánkban frissen sült kenyér illata is száll.

Hozzávalók: 20 dkg Shar kenyérliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 dl langyos tej
7 dkg Haas porélesztő
1,5 dl víz
1 evőkanál kristálycukor
1,5 kiskanál só
1 tojás
1-2 ek. étolaj

Ráma és kukoricaliszt a forma kikenéséhez

Elkészítés: A tejet mikrohullámú sütőben langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot elkeverjük benne. Majd beleöntjük az élesztőt és letakarva hagyjuk egy öt percig  állni, hogy az élesztő fölfusson. A  lisztet egy nagy tálba öntjük, beletesszük a sót és egy kis fészket mélyítünk bele és abba öntjük bele a megkelt élesztős tejet, majd a vizet, az olajat és a tojást.

DSCF3300

Egy nagyon ragacsos tésztát kapunk. A kenyérforma oldalát megkenjük vajjal és megszórjuk liszttel.

DSCF3298

Az egész tésztát belekanalazzuk a formába, a  tetejét elegyengetjük.

DSCF3303

Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon 50 percig sütjük, úgy hogy sütő aljába egy vízzel teli tepsit teszünk, amelyből folyamatosan párolog a víz.

DSCF3311

Fontos, hogy sütés közben ne nagyon nyissuk ki a sütő ajtaját! A megsült kenyeret még 15 percig a sütőben kell hagyni, hogy a párát magába szívja és ezáltal még puhább lesz.

DSCF3322

 Jó étvágyat!

Rozmaringos ribizli lekvár cukormentesen

DSCF3104

Idén rengeteg ribizli piroslott a kertben a bokrokon, így szabadságom alatt szó szerint megnyertem. Ribizli szüretet tartottam a napsütésben a bokrok között és 5 kg ribizlit szedtem le. Mi mást lehetne készíteni a frissen leszedett gyümölcsből, mint lekvárt? Más fel sem merült bennem, évekkel ezelőtt már egyszer főztem, így tehát nagyjából tudtam, hogy mire vállalkozom. Az idei újítás a rozmaringos ízvilág és a cukormentesség lett, a lekvár színe gyönyörű kárminvörös és az íze isteni.

DSCF3091

Hozzávalók:

4 kg ribizli
4 csomag Haas Quittin zselésítőszer
12 evőkanál folyékony édesítő
1 dl víz
5-6 ág rozmaring
4-5 evőkanál xilit

DSCF3101

Elkészítés:

A ribizli szemeket leszedjük a száráról, majd alaposan átmossuk folyóvíz alatt egy szűrő segítségével. A gyümölcsöt egy nagy fazékba öntjük, egy kis minimális vizet adunk hozzá és felfőzzük.  Addig főzzük a gyümölcsöt, amíg a szemek szét nem főnek. Levesszük a tűzről és paradicsom paszírozó segítségével az egész lekvárt átpaszírozzuk. A mag nélküli gyümölcsöt folyamatos kevergetés mellett a hozzáadott rozmaringgal 45 percig  főzzük. Végül hozzáadjuk a zselésítőt, az édesítőszert és 10 percig nagy lángon forraljuk. Majd levesszük a tűzről,  ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről. Az előkészített üvegeket azonnal a pereméig töltjük , jól lezárjuk és legalább 5 percre fejre állítjuk.

DSCF3083

süti beállítások módosítása