Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Karácsonyi jókívánság nektek


A Téli éjszaka életem első verse, amit tíz évesen írtam,
 ma már máshogy fogalmaznék, de meghagytam eredeti állapotában.
Fogadjátok sok szeretettel és egyben ezzel kívánok nektek meghitt békés karácsonyi ünnepeket.


Téli éjszaka

Homályos csend van a szobában,
Kint süvít a hó derengő éjszakában.
Mindenki alszik.
Néhány kutya őrködik.
Az erdő közepén fülesbagoly vadászik.
Egy nyúl búvóhelyet keres magának.
A róka álma nyugodt.
Jóllakott, hisz zsákmányt fogott.
Miért  is lenne rossz az álma?
Kicsi kölykei összebújva alszanak mellette:
Boldogan, fáradtan, aranyosan.
Kint térdig ér a hó,
Süvít a szél, de ők nem fáznak,
Hiszen vackuk biztonságos.
A kakasülőn kakas ül,
Félig aluszva, félig ébren őrködik.
Néhány róka eloson a kapu előtt.
Ilyenek a téli éjszakák: kemények,
hidegek és érdekesek.
Szeressétek a természetet, s állatait.

Levendulás-citromos fehér csokoládés bonbon


"Húsvétra nyúl formát ölt,
Mikulásra Télapónak öltözik,
híres a belga csokoládé pasztilla,
Gombóc Artúr sikeresen reklámozta.
Az igazi csokoládét nem felejted el,
mert lágyan olvad el a szádban,
édes selymes  ízt hagy maga után,
rögtön mosolyra húzódik a szád.
Ó a bonbon, a praliné, a trüffel,
már csak hab a tortán, 
adjunk csokoládét ajándékba,
csaljunk mosolyt mások arcára,
ne legyünk hát rest,
lessük el készítésének a titkát,
legyen saját boszorkány konyhánk." 

                                                        /Bíró Márta: Gondolatok a csokoládéról/

      A receptet szeretettel ajánlom Zsének!



Hozzávalók:
150 g fehér csokoládé
1 citrom  reszelt héja
4 ek. főző tejszín
1 kk. levendula









Elkészítés:
A levendulát  hozzáadom a tejszínhez és felfőzöm benne, aztán belereszelem a megmosott citrom héját.


Aki esetleg nem szeretné megenni a levendulát, az szűrje le a tejszínt majd úgy tegye bele az apróra tört fehér csokoládét.




A csokoládét sűrű kevergetés mellett felolvasztjuk folyékony állagúra.


Közben  bátran meg lehet kóstolni, hogy milyen finom benne a levendula íze.


A folyékony fehér csokoládét beleöntjük a szilikonformába és betesszük egy órára a mélyhűtőbe. Majd a a megfagyott bonbonokat kivesszük a formából és szobahőmérsékleten kiengedjük.


Tálaláskor megszórhatjuk egy kis cukorgyönggyel.

Ajándék, akkor bonbon



"Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”
(Gombóc Artúr)

Ki ne szeretné a csokoládét? Remek ajándékozási ötlet főleg, ha saját magunk készítjük. Gondoltam nemcsak receptet, hanem egy kis csomagolási ötletet is megosztok veletek. Bolti bonbonos dobozt bátran használjuk és csomagoljuk be általunk választott csomagoló papírral.


Bármelyik szupermarketben lehet kapni praliné papír formát 100 db vagy 200 db van egy csomagban,  ezzel kicsit feldobhatjuk a különleges bonbonok ajándékozását. Többféle bonbont tettem egy dobozba, hogy legyen választási lehetősége a nassolónak.


Barna sütőpapírt használtam a doboz kibéleléséhez, hogy ne keveredjenek és ne törtjenek össze a bonbonok. Az ízesítést ráírhatjuk a dobozra vagy egyszerűbb formáját választva cédulákat is használhatunk.


Végezetül egy masnival feldobhatjuk vagy esetleg egy szalaggal átköthetjük az ajándékot.


Ajándékba bonbon? Igen, az enyém már ma gazdára talált, mert adni jó.

Hóváró muffin


Szeretem, amikor karácsonykor a hó beborít mindent. A fehér táj megkoronázza az ünnep varázsát, olyan mintha a hófehér porcukrot szórnának az égből. Remélem  idén is megrázza Holle anyó a dunyháját és lehet majd angyalkát csinálni a hóban. Ezen a kijelentésen mosolyoghat az ember, de mindig jó egy kicsit gyereknek maradni. A hóváró muffin receptje a céges karácsonyi party másnapján született és az unokatesóimat leptem meg vele. Elcsodálkoztam azon, hogy fáradtan, honnan maradt energiám sütit sütni. A gyerekek öröme minden pénzt megért, hiába vannak dolgok, amik megfizethetetlenek és ez pont ilyen pillanat volt.

Hozzávalók:
3 dl liszt 
/ vagy gluténmentes liszt
1,5 dl cukor
0,75 dl olaj
2 dl tej
2 db tojás
½ csomag sütőpor / Haas sütőpor gluténmentes
1 csomag vaníliás cukor
1/2 tábla étcsokoládé
1/2 alma
egy csipnyi fahéj
1 narancs reszelt héja

Elkészítés:
Egy tálba beleöntjük a mérő edénnyel kimért száraz alapanyagokat és összekeverjük. Majd bele tesszük a tojásokat és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, az olajat.
A tésztát csomómentesre keverjük és hozzáadjuk az apróra vágott csoki darabokat, az almát és narancs héját bele reszeljük és jöhet egy csipetnyi fahéj bele.


Az elkevert kész masszát evőkanállal egységesen elosztva a muffin formákba töltjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a muffinunk megsült? Egy fogpiszkálót az egyik közepébe szúrunk és hogyha már nem marad tészta rajta, amikor kiemeljük kész is a finom kis édes tünemény. Tálaláskor leheletnyi porcukorral szórjuk meg.


Tipp: Bármelyik szupermarketben lehet kapni figurás papír muffin formát vicces kis zászlócskákkal, ezekkel fel lehet dobni a tálalást.
süti beállítások módosítása