Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Almás-sajtos kukorica saláta, 10 perc alatt

img_4325_1.jpg

Az egyik szupermarketben vettem almás-sajtos kukorica salátát egyik nap, amikor nem volt kész ebédem. Meglepően finom volt, ám úgy éreztem ár-érték arányban nem érte meg. Innen jött az ötlet, hogy legközelebb inkább otthon készítek ilyet. Igaz a mondás, hogy nincs új a nap alatt, mégis lehet valami finom, ami a saját "szánk íze szerint". Ajánlom kezdő konyhatündéreknek, mert az elkészítéséhez nem kell Jamie Olivernek lenned! Light majonézzel, a cukrot elhagyva diétádba is beleférhet! Mottóm: diétázom, de nem éhezem! ;) 

Hozzávalók:

285 g kukorica /1 közepes méretű konzerv/
140 g 12% -os tejföl
1 alma
10 dkg trappista sajt
2 ek. mustár
5-6 ek.light majonéz

Elkészítés:
A kukorica konzervről leöntjük a levét, egy tálba öntjük. Hozzáadjuk az apróra vágott almát és sajtot, majd összekeverjük. Külön mélytányérban simára keverjük a tejfölt, a mustárt és a majonézt, majd hozzáaadjuk a száraz összetevőkhöz. Kis sóval ízesítve összekeverjük.

img_4328.jpg

Isteni pirítóssal, köretként húsokhoz vagy akár grillsajthoz is remekül illik. 

Jó étvágyat!

 

Milyen az íze a békának?

img_3568.jpg

Kóstoltál már békát? Ha nem akkor, ez a kicsit szokatlannak tűnő téma neked szól! Egyik nap a barátnőimmel egy étteremben vacsoráztunk, amikor az étlapon a vörösboros békaragun akadt meg a szemem. Sohasem ettem békát, mindig érdekelt, hogy vajon milyen lehet az íze, ezért filóztam rajta, hogy megkóstolom. A döntésen hezitálva, hogy igen azaz béka, vagy nem és maradok a megszokottnál, hirtelen bevillant egy gyerekkori ének.

Az unokatesómmal olyan öt évesek lehettünk, amikor  énekelték nekünk, mondjuk korántsem a békacomb miatt, hanem mert a vezeték nevünk szerepelt benne. Nekünk az elejét is átköltötték a nagyszülők, semmit sem bíztak a véletlenre. 

"Bíróéknál ég a világ, sütik már a rántott békát, zimme-zumm zimme-zumm rece-fice bumm-bumm-bumm! Bíró Marcsa odakapott, békacombot ropogtatott, ..."

Az emlék bevillanásának a hatására  a béka győzött,  kiváncsian vártam, hogy a pincér kihozza. Az étel tálalása és az illata megnyerő volt.. Az első falat előtt, győzködtem magam, hogy ne kísértsen a járdán ugráló kis zöld béka ártatlan képe. Aztán arrra gondoltam, hogy ugyan már otthon falun disznót is vágtunk, nincs is nagy különbség. Sikerült elvonatkoztatnom a ténytől, hogy egy béka combot kóstolgatok. Hogy milyen volt az íze?
Isteni finom! Gyenge hús,amihez a gomba és a pikáns fűszerek remekül illenek, kicsit a nyúl húsának az ízét jutatta az eszembe.
Minden ínyencnek ajánlom, hogy akár raguként, akár sülten kóstolja meg a békát!

 

 

Tárkonyos raguleves lightosan

img_4289.JPG

Az új évet pár plusz kilóval és magas vérnyomással sikerült indítanom, ezért visszatértem az egészségesebb ételek készítéséhez. Ez így jobban hangzik, mintha azt mondom, hogy diétázom. Igyekszem úgy hozzáállni, hogy nem lemondásként fogom fel az adott helyeztet, hanem lehetőséget látok benne. Most ez van, életmódot váltok. Ebből mit lehet kihozni? Hiszen volt már ilyen a világtörténelemben és mégsem kellett a finom ételekről lemondania az embernek. Pár összetevőt kicseréltem a kedvenc ragulevesemben, így egy könnyedebb, ám ugyanolyan ínycsiklandozó  leves lett a végeredmény. A mottóm: diétázom, de nem éhezem!

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 250 ml 10%-os tejszín
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 250  g mirelit zöldségkeverék (répa, brokkoli, karfiol)
  • 250g mirelit zöldborsó
  • só, bors, tárkony
  • 2 db leves kocka 
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • étolaj

Elkészítés:

A csirkemellet hideg vízben alaposan megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk a paprikával, rátesszük a húst. Sózzzuk, borsozzuk, majd fedő alatt félig puhára pároljuk. Időnként egy kis  vizet adunk hozzá. Amikor a hús félig megfőtt hozzáadjuk a mirelit zölségeket, felengedjük vízzel, leves kockával és tárkonnyal ízesítjük. A levest lassú tűzön készre főzzük, végül a tejszínt hozzáadjuk és újra felforraljuk.

Jó étvágyat!

 

 

 

süti beállítások módosítása