Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Házi cukormentes rózsaszörp, a nyár üvegbe zárt íze

img_8871.jpg

Évekkel ezelőtt ajándékba kaptam egy kézműves  rózsaszörpöt, amelynek bár túl cukrosnak éreztem mégis isteni volt az íze.  A rózsaszörp akkor felkerült a főzős bakancslistámra. Tavaly nyáron is szerettem volna kipróbálni, csak mire a barátaim között elkezdtem érdeklődni, hogy kinek van benzinfüstmentes környezetben virágzó rózsabokra addigra a rózsa elvirágzott. Otthon vidéken  a kert  csak bazsarózsával van tele, azt pedig nem találtam alkalmasnak arra, hogy szörp legyen belőle. Idén a kollégám az egyik  hétvégén kiment a nagymarosi nyaralójába és több doboz friss rózsaszirmot hozott nekem. Külön kérésemre pirosat és nagyon illatosat. Így a várva várt pillanat elérkezett, kalandra fel alapon neki vágtam a szörp elkészítésének.
Hogy milyen lett? Olyan az íze, mint az illata: üde és édes.

Hozzávalók:
4-5 marék piros rózsaszirom
30 dkg fruktóz
1, 5 l víz
fél citrom vékony karikára vágva

Elkészítés:
A friss rózsaszirmokat alaposan megmossuk, nehogy valamilyen pici rovar rajta maradjon. Másfél liter vízben felfőzzük, hozzáadjuk a fruktózt és harminc percig főzzük. Majd hozzáadjuk a citromkarikákat és még egy negyedóráig főzzük. A rózsaszirmok színe teljesen belefő a szörpbe. Végül leszűrjük, miután kihűlt fogyasztható.

Ajánlom jégkockával és szénsavmentes ásványvízzel!

img_8870.jpg

Köszönet Csabának a "bio" rózsaszirmokért és azért, mert feltétel nélkül hisz abban, hogy bármi, amit elkészítek, az csak a finom lehet! 

 

 

 

Mentás-sárgabarackos gyümölcslé, a fermentált gyomorsimogató ital

img_8181_1.jpg

Rákaptam a fermentálás ízére, mert egyszerű és a végeredmény gyomorsimogató. Sárgabarackot választottam alapanyagként, amit egy kis mentával dobtam fel. Kiemelném a gyümölcslé  enyhe szénsavasságát, amely jót tesz a gyomornak. Igazi probiotikus bomba a szervezet számára, segíti a méregtelenítést és legyőzni a puffadást. Az elektrolit tartalma figyelemre méltó, ki lehet váltani vele a drága sportitalokat. 

 Hozzávalók:
1 db citrom
500 g sárgabarack
1 kisebb alma
1 marék menta
1,5 liter felforralt, aztán kihűtött víz

Elkészítés:
A gyümölcsöket hideg víz alatt megmossuk, majd elfelezzük sárgabarackokat, az almát apróra felvágjuk. A citromot vényokra felkarikázzuk. A gyümölcsöket a tiszta üveg aljába helyezzük, a tetejére hagyjuk a citromot és a mentát. Végül felöntjük a felforralt, aztán kihűtött vízzel.  A gyümölcsök feljönnek a víz tetejére, ezért műanyag tetővel lenyomjuk őket. Nagyon fontos, hogy a gyümölcs ne legyen kint a vízből az erjesztés során. Az üveget ne töltsük csurig vízzel, hagyjunk helyet a keletkező széndioxidnak. Két-három napig állni hagyjuk, naponta kétszer pár pillanatra levesszük a tetejét, hogy "sziszegjen" kicsit a szénsav. Végül leszűrjük és üvegekbe öntjük, ízlés szerint édesítővel ízesítjük. Ízlés szerint hideg vízzel higítva mentával  fogyaszthatjuk.

img_8156_1.jpg

 

 

 

 

süti beállítások módosítása