Tepsis sült csirkecomb, azaz mi az igazán finom sült csirkecomb titka?

csirkecomb_nagyi.jpeg

Sokan csak legyintenek, hogy ugyan már csirkecombot sütni mindenki tud, csak bedobod a tepsibe és megsül magától. Ezzel a ténnyel nem tudok vitatkozni, ám ettől függetlenül nem biztos, hogy a végeredmény olyan, hogy mind a tíz újjadat megnyalod utána.  A csirkecomb szeretete nálam állítólag három éves koromban kezdődött.  Egy családi legenda kering róla, hogy volt egy ebéd  Aradványpusztán a dédszüleim tanyáján, ahol kis örökmozgóként a kezembe adták a csirkecombot, amivel szaladgáltam a házban. Apámnak csak az tűnt fel, hogy hogyan lehet, hogy a gyerek a harmadik nagy csirkecombbal tűnik el, elindult megkeresni.  A dédi lépcsőjén talált rám, ahol a kis fekete pulival ketten ettük a csirkecombot, egyet én haraptam, egyet a kutyus. A csirkecomb iránti szeretetem a későbbiekben sem múlt el. A nagymamám mellett megfigyeltem, ahogyan a tepsibe a fűszersóval meghintett csirkecomb mellé a klasszikus burgonyán kívül került, sárgarépa, fokhagyma, cékla néha egy kis brokkoli is és ezt mind megtűzdelte egy kis füstölt szalonnával vagy ha az éppen nem  volt kéznél akkor kolbásszal. A mai napig így készítem, mégis az íze mégsem teljesen olyan, mint az övé.
Télen ült a kandalló mellett, amikor  tudta, hogy mikor érkezünk kikészítette a tetejére a  csirkecombbal teli kis tepsit, hogy melegen frissen tegye elénk az asztalra. Hogy mi az igazán finom sült csirkecomb titka? Az a szeretet, ahogyan másoknak elkészítjük.
img_1938_1.jpg

Hozzávalók:
1kg csirkecomb
3-4 kisebb burgonya
2 szál répa
1 nagy fej főtt cékla
pár kocka szalonna
fűszersó sültekhez  való
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A csirkecombokat folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd megszórjuk fűszersóval. Olajjal kikent tepsibe teszzük, majd a többi megpucolt apróravágott hozzávalót a csirkecombok közé tesszük, Végül szallonával megtűzdeljük, megszórjuk a felkarikázott fokhagymával. Előmelegített sütőben negyvenöt percig sütjük majd tizenöt percig pirítjuk.

img_1974_1.jpg