Tócsni fokhagymás mártással, mert az otthon íze az igazi

 

 

Melyik néven ismered Tócsni, Lepcsánka vagy talán Mackótalp? Kóstoltad már ezt a jellegzetes tájételt? Ha még nem akkor itt az ideje! Az elkészítése egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyagok kellenek hozzá. Kislányként álltam a konyhában és figyeltem, ahogyan az édesanyám egymás után sütötte ki őket a forró olajban, miközben  a konyhát belengte a fokhagymás illat, amire összegyűlt az egész család. Vidáman teltek el ezek esték és a kisült burgonya tallérok pillanatok alatt elfogytak fokhagymás tejföllel bőségesen megkenve. Jöjjön hát a családi recept! Ne feledjük, hogy az otthon tanult sütés-főzés, az amit magunkkal viszünk bárhová is megyünk a világban!

Hozzávalók:
/2 főre/
4-5 darab nagyobb burgonya
4 evőkanál liszt
/lisztérzékenyeknek kukoricaliszt/
2 gerezd fokhagyma
só, bors, petrezselyem
2 db tojás
1 dl tejföl+ 1 gerezd fokhagyma
étolaj a sütéshez

Elkészítés:
A meghámozott és megmosott krumplit és a fokhagymát lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet és összekeverjük, végül sóval és borssal ízesítjük. A serpenyőben felhevített olajba másfél evőkanálnyi masszát teszünk, aztán a kanál hátával lepényekké formáljuk és vékonyra lapítjuk. A forró olajban 5-10 percig sütjük.

 

Melegen és ízlés szerint fokhagymával és sóval ízesített tejföllel megkenve tálaljuk.

Jó étvágyat!