Étel – és életérzések, édes élet gluténmentesen, változatos receptek

Varázslat fakanállal

Lenmagos csirkemell szelet, azaz a hagyományos panír kora lejárt?

20150907_150826

Igazi ínyencség következik, tehát húsimádók figyelem! Sokszor egyszerű és apró változtatással újíthatunk a konyhában, például a hagyományos panírt lecserélhetjük újra. A  lenmagos csirkemell szelet panírja a párizsi bundára emlékeztet, csak egy kis lenmaggal meg lett bolondítva. A frissen sütött húst a vékony és ropogós lenmagos panír teszi igazán ízletessé. A receptet nemcsak lisztérzékenyeknek ajánlom, hiszen sima búzaliszttel készítve is ugyanolyan gasztronómiai élményben lehet részünk. 
Valóban lejárt tehát a hagyományos panír kora?  A  választ mindenki a saját ízvilágában találja meg, ha nyit az újdonságokra.

20150907_150446

Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
2 tojás
5 dkg rizsliszt
5 dkg kukoricaliszt
3 evőkanál lenmag
só, bors

Elkészítés:
A szeletekre vágott és megfűszerezett csirkemell szeleteket először rizslisztbe, majd a felvert tojásba végül a lenmagos kukoricalisztbe forgatjuk. Végül a hús szeleteket forró olajban ropogósra sütjük.

20150907_150701

Ízlés szerint tálalhatjuk zöldséges rizzsel vagy akár burgonyapürével is. Jó étvágyat!

Banános csokitorta nemcsak szülinapra! Alakbarát formában, mert megérdemled.

20150906_170138

Minden évben van egy nap, ami a mi napunk! Amikor kislány voltam mindig nagyon vártam a születésnapom, hogy milyen ajándékkal lepnek meg mások. Ma már úgy gondolom, hogy azt a gesztust, hogy  mások gondolnak rám  többre értékelem és hogy ez nap is majdnem ugyanolyan, mint a többi.

20150906_143937

A kézzel készített ajándékok egyediségük miatt nagy örömet szereznek, ám  valójában  azaz idő, amit azokkal tölthetünk, akik fontosak nekünk az, ami igazából megfizethetetlen.

20150906_161850

Születésnapi tortát sütni klassz időtöltés és jó az örömet látni a másik arcán, amikor elé teszed. Banános csokitorta alakbarát formában nádcukorral és mindössze 5 dkg liszttel. Vigyázat gyorsan fogy!

Hozzávalók a tésztához:

2 dkg margarin
2 dkg  80%-os étcsoki
4 tojás
3 dkg nádcukor
2, 5 dkg holland kakaópor
5 dkg rizsliszt
1/2 csomag sütőpor

Hozzávalók a krémhez:
7 dkg nádcukor
3 dl tej
20 dkg margarin
7 dkg 80%-os étcsoki
1 csomag csokoládés pudingpor
3 db banán

20150906_101213

Elkészítés:

A tésztához megadott hozzávalókból sütünk egy piskóta tésztát. A krémhez simára keverjük a nádcukrot és tejet, majd sűrű pudingot főzünk belőle. Az elkészült forró pudingba fokozatosan belekeverjük az apróra vágott étcsoki darabokat és kevergetés mellett langyosra hűtjük. A langyos pudingot a lágy margarinnal habosra keverjük. A tortaformában lévő piskóta tetejét befedjük a karikára vágott banánnal, azután  egyenletesen eloszlatjuk rajta  a krémet. A tortát körülbelül fél órára a hűtőbe tesszük.

20150906_162147

Tálaláskor a tetejét marcipán díszekkel vagy cukorgyönggyel díszíthetjük!

Szilvás fahéjas muffin, az igazi őszi gluténmentes desszert

DSCF4483

Beköszöntött az ősz, most már gyakrabban elered az eső és lassan a kabát is elfér rajtunk. Megvan a maga varázsa, például kiránduljunk sokat a hegyekben. Az erdőben a friss levegőn a piros, a sárga, barna és zöld levelek színkavalkádja lenyűgöző és felvidítja az embert. Az évszak változás természetesen megjelenik a konyhánkban is, hiszen ha volt rá lehetőségünk tettünk el télire lekvárt, lecsót, savanyúságot. Szilva szezon van, éljünk hát vele és készítsünk egy finom édeskés ízvilágú muffint. A csoki most kimarad, mert a főszerep a finom szilváé, megspékelve némi fahéjjal. Jó sütögetést!

Hozzávalók:
2 nagy marék érett szilva
3 dl szójaliszt / búzaliszt (csak a nem gluténérzékenyeknek)
1,5 dl cukor
0,75 dl olaj
2 dl tej
2 db tojás
½ csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávés kanál fahéj

DSCF4477

Elkészítés:
Egy tálba beleöntjük a mérő edénnyel kimért száraz alapanyagokat és összekeverjük. Majd bele tesszük a tojásokat és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, az olajat. A tésztát csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a kimagozott és az apróra vágott szilvát, aminek a levét is beleöntjük. Az elkevert kész masszát evőkanállal egységesen elosztva a muffin formákba töltjük.
 
DSCF4447
 
 Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük. Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a muffinunk megsült? Egy fogpiszkálót a szúrunk az egyikbe és hogyha már nem marad tészta rajta amikor kiemeljük, kész van a sütemény.
 
DSCF4479
 
Tálaláskor leheletnyi porcukorral szórjuk meg. Jó étvágyat!
 

[gallery columns="1" ids="2728,2712,2714,2715,2719,2722,2725,2723,2727"]

 

Körtelekváros fahéjas palacsinta, azaz egy száz éves recept újragondolva

 

20150914_162336

Az Ínyesmester szakácskönyvének megsárgult oldalait lapozgatva egy érdekes palacsinta recept ragadta meg a figyelmem. Miért tűnt különlesnek?  Mert az első világháború idején a bécsi villamoson utazók ezt a  receptet találták a kezükben lévő villamosjegy hátoldalán. A kukoricalisztből készült palacsinta készítését népszerűsítették vele, hiszen a háború miatt a búzaliszt hiánycikk volt.
Milyen lehetett az íze a 100 évvel ezelőtt készült palacsintának? Vajon meg tudjuk-e sütni a recept alapján a mai modern konyhánkban?

20150914_180836

Íme az eredeti recept:

Palacsinta kukoricalisztből.

(Ez a recept a háború alatt, amikor a búzaliszt hiányában hivatalosan propagálták a kukoricalisztet, a bécsi villamosjegy hátára nyomtatva látott napvilágot.)
4-6 evőkanál kukoricalisztből, 1/2 liter vízből, vagy lefölözött tejből, kis sóból, kevés cukorból, 2 egész tojásból, egy késhegy szódabikarbónából sima tésztát keverünk. zsírral kikent nyeles sütőben a rendes  módon palacsintát sütünk belőle. Ez egy adag, mint a villamosjegyen olvashattuk, hat személyre elegendő.”

/ Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve/

20150914_162714

Először lépésről lépésre  a recept utasításait követtem, azonban a palacsintát lehetetlen volt megsütni. A kukoricalisztből sült tészta annyira törékeny, hogy megfordításkor széttörik a serpenyőben. Így császármorzsa készült el, amit körtelekvárral tálaltam és ami röpke fél óra alatt el is fogyott.

20150914_162054

Második neki futásra változtatnom kellett az eredeti recepten így  a kukoricaliszt mennyiségét megfeleztem és helyette gluténmentes kenyérlisztet tettem bele, valamint a 2 dl tejet és 2 dl szénsavas ásványvizet adtam hozzá, hogy a tészta elég sűrű maradjon. Természetesen, aki nem lisztérzékeny az használhat hozzá sima búzalisztet.

20150914_180942

Így készült el a tökéletes állagú palacsinta, aminek a tésztája ízvilágban nem különbözik az eredeti recept alapján elsőre sütött  tésztáétól. Nemhiába a főzni tudó emberek, a háború okozta nehézségek ellenére is minden helyzetben feltalálták magukat a konyhában és finom palacsintát sütöttek.

20150914_162550

Tálaljuk a palacsintát körte lekvárral és fahéjjal meghintve, valamint ízlés szerint tejszínhabbal díszítve. 
Jó étvágyat!

 

süti beállítások módosítása